Područje Petrinje, Siska i Gline i dalje se trese

29.12.2020.

19:48

Autor: P.F./HRT

default error photo
U 19:27 novi potres pogodio je područje Sisačko-moslavačke županije, ovaj puta jačine 3,7 po Richteru. Europski mediteranski seizmološki centar javlja kako je ovo 21 potres od jučerašnjeg koji je bio 5.0 po Richteru.
Tlo na području Sisačko-moslavačke županije i okolici i dalje se trese.

U 19:27 novi potres pogodio je područje Sisačko-moslavačke županije, ovaj puta jačine 3,7 po Richteru. Europski mediteranski seizmološki centar javlja kako je ovo 21 potres od jučerašnjeg.

➡️Sve o razornom potresu - iz minute u minutu
➡️ FOTO, VIDEO: Petrinja nakon potresa
➡️ FOTO, VIDEO: Sisak nakon potresa
➡️Glina: Petero poginulih, za ostalima se traga
➡️ FOTO, VIDEO: Zagreb nakon potresa


U 18:57 područje je pogodio potres jačine 3,8 po Richteru pogodio je Banovinu, a 27 minuta ranije u 18:30 također još jedan jačine 3,8 po Richteru. Epicentar mu je bio 49 kilometara jugoistočno od Zagreba, odnosno 13 km jugozapadno od Siska, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Osjetio se u Sisku, Zagrebu, Petrinji i Velikoj  Gorici. Nakon današnjeg razornog potresa koji je pogodio područje Siska i Petrinje, tlo stalo podrhtava, a seizmografi su zabilježili cijeli niz potresa.

Seizmolozi kažu kao su ovi potresi posljedica smirivanja tla, odnosno napetosti na rasjedima. No nema garancije kako je najjači potres prošao. Seizmolog Ivica Sović u središnjem Dnevniku HTV-s upozorio je da se očekuju novi potresi.

- Bit će manjih potresa, nisam siguran da će biti samo manji, može biti i jači, to ne mogu prognozirati. Može se dogoditi da relativno slab potres, magnitude 3 ili 4 napravi takvu štetu da ubije nekoga, da padne komad nečega. Vidite u Zagrebu je bila šteta od jučerašnjeg potresa, a on je udaljen 50-ak kilometara od epicentra, rekao je Sović.

Iako smo u Zagrebu osjetili samo nekoliko jačih potresa, Sović kaže da ih seizmološki uređaji bilježe puno više. Opširnije

Podsjetimo, u 12:18 snažan potres jačine 6,2 prema Richteru pogodio je Sisak i Petrinju. Ima žrtava i puno ozlijeđenih, a štete su ogromne. Petrinja i Sisak su neprepoznatljivi.

Novi jaki potresi uslijedili su samo dan nakon umjereno jakog potresa od 5,0 po Richteru, dok se u Banovini odnosno Sisačko-moslavačkoj županiji procjenjuje šteta od jučerašnjeg potresa, u kojem je prema grubim procjenama oštećeno najmanje 500 objekata, no taj bi broj mogao biti znatno veći. Važno je da nije bilo ljudskih žrtava, ali potrebna je brza obnova, posebno kada je riječ o gradu Petrinji, koji je pretrpio najveću štetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!