Područna škola Topolovac potvrda je prijateljstva Hrvatske i Mađarske

04.05.2023.

20:01

Autor: Dnevnik HTV-a/IMS/HRT/Hina/D.S.

Otvorenje obnovljene Područne škole Topolovac

Otvorenje obnovljene Područne škole Topolovac

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske Gordan Grlić Radman i Peter Szijjártó obišli su obnovljenu zgradu područne škole Budaševo u Topolovcu, teško oštećenu u petrinjskom potresu. 

Područnu školu OŠ Budaševo - Topolovac - Gušće obnavljao je i mađarski Malteški red sa suradnicima, a mađarska vlada humanitarnu je akciju pomogla s dodatnih 160.000 eura.


Građevinski su radovi završeni u veljači ove godine, nakon čega je škola, koju polazi četrdesetak učenika, opremljena.


- Mi u Mađarskoj Hrvatsku smatramo prijateljskom državom, a Hrvate bratskim narodom. Zato smo veliki strah osjetili kada je potres 2020. pogodio Hrvatsku, a osjetio se i kod nas u Budimpešti. Kada smo vidjeli štete i posljedice potresa, bilo je jasno da ćemo pomoći, rekao je mađarski ministar Peter Szijjártó.


Na pomoći je zahvalio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman


- Ovdje nas je okupila velikodušna gesta ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske i mađarske humanitarne službe Malteškog reda. Oni su zajedno s Gradom Siskom i nadležnim tijelima državne uprave RH, te sredstvima Fonda solidarnosti EU omogućili da se 43 đaka vrate u svoju obnovljenu školu, rekao je Grlić Radman.


Grlić Radman je spomenuo kako je obnova nakon potresa u zamahu, pri čemu se koriste i raspoloživi fondovi EU-a. U obnovi predvodi Sisačko-moslavačka županija u kojoj je obnovljeno pedesetak velikih objekata, od kojih 14 školskih objekata.


Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je kako je obnovljena škola sada ljepša nego je bila prije, izražavajući uvjerenost kako to nije posljednji zajednički hrvatsko-mađarski projekt.

Područna škola Budaševo u Topolovcu obnovljena je i opremljena zahvaljujući sredstvima koja su osigurali Mađarska, Malteški red i Grad Sisak.


- Vraćajući sigurnost u ovu školu vratili smo profesorima radna mjesta, a djeci stabilnost i sigurnost u svakodnevnom životu, izjavio je Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske.


- Oni su zajedno s gradom Siskom i nadležnim tijelima državne uprave Republike Hrvatske te sredstvima fonda solidarnosti Europske unije omogućili da se 43 učenika vrate u svoju lijepu obnovljenu školu, istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!