Podrute: Obilježena 31. obljetnica pogibije europskih promatrača

10.01.2023.

13:10

Autor: T.V./HRT

U Podrutama obilježena 31. godišnjica rušenja helikoptera pri čemu je poginulo petero promatrača Europske zajednice

U Podrutama obilježena 31. godišnjica rušenja helikoptera pri čemu je poginulo petero promatrača Europske zajednice

Foto: HTV / HRT

U Podrutama je obilježena 31. godišnjica rušenja helikoptera pri čemu je poginulo petero promatrača Europske zajednice. Nenaoružani helikopter srušio je jugoslavenski borbeni zrakoplov. Poginula su četvorica Talijana i jedan Francuz, članovi mirovne misije koji su se vraćali iz Mađarske u Hrvatsku. 

U tragičnom događaju u kojem je raketama iz borbenog zrakoplova MIG-21 jugoslavenske vojske srušen nenaoružani helikopter s članovima Promatračke misije Europske zajednice poginuli su talijanski časnici Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski časnik Jean Loup Eychenne.

Na 31. obljetnicu kod komemorativne kapele u Podrutama počast poginulima polaganjem vijenaca odali su među ostalima izaslanik predsjednika RH Dragutin Lozančić, izaslanik predsjednika vlade - ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te predstavnici talijanskog i francuskog veleposlanstva.

- Žrtva europskih promatrača bila je prekretnica u borbi za samostalnost i neovisnost Hrvatske i trajno je utkana u priznanje države, naglašeno je.

Lozančić je kazao da je, iako je hrvatski narod bio u vrlo teškoj situaciji, dolazak promatračke misije Europske zajednice "probudio nadu da nismo sami i dodatno nas osnažio u našoj obrani'.

- Europski promatrači imali su značajnu ulogu da istina o svemu što se tada događalo u Hrvatskoj ode u svijet. A to je bilo iznimno važno za afirmaciju pravednosti naše borbe za slobodu i međunarodno priznaje, rekao je Lozančić, dodajući da se žrtva članova promatračke misije Europske zajednice nikada ne smije zaboraviti.

Ministar Grlić Radman istaknuo je da je napad na helikoptere bio očajnički potez jugoslavenske armije da nasiljem zaustavi ono što se više nije moglo zaustaviti.

- To je borba za slobodu, Domovinski rat i priznanje suverenosti hrvatske države. Pucanj u helikopter i te žrtve zapravo su ubrzale priznanje Republike Hrvatske, rekao je ministar.

Lilas Bernheim, prva savjetnica veleposlanstva Francuske, istaknula je kako je zbog svih aktualnih događanja u svijetu, posebice u Ukrajini, vrlo važno očuvanje sigurnosti u Europi i svijetu, a talijanski je veleposlanik Pierfrancesco Sacco naglasio da žrtva europskih promatrača nije bila uzaludna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!