09:05 / 25.09.2018.

Autor: M.M./HRT

Podumljak: Sve počinje i završava na politici

-

-

Foto: - / -

Prema nekim studijama o sukobu interesa u zemljama tranzicije Hrvatska stoji lošije nego davne 2004. godine. Posebno kada je riječ o korupciji, nismo daleko otišli od zemalja u regiji.
Prema nekim studijama o sukobu interesa u zemljama tranzicije Hrvatska stoji lošije nego davne 2004. godine. Posebno kada je riječ o korupciji, nismo daleko otišli od zemalja u regiji.

Posljednjih godina politički interesi i pritisak na medije zamijenio je utjecaj različitih ekonomskih lobija na medije i položaj novinara.

U Studiju 4 razgovarali smo s Munirom Podumljakom, izvršnim direktorom Udruge Partnerstvo za društveni razvoj, koji je rekao da su posljednje dvije godine proveli 10-ak istraživanja o korupciji, te da su u zadnjem istraživanju, prošle godine, vidjeli da u određenim područjima - izravna iskustva građana s primanjem i davanjem mita - stojimo bolje nego prije 10-ak godina.

Mito nije najveći problem, rekao je te naglasio da što se tiče mita stojimo bolje nego Italija. Ali kad govorimo o drugim područjima - sukob interesa, pravosuđe, mediji i civilno društvo kao vanjskih kontrolnih mehanizama stojimo katastrofalno. U odnosu na mjerenja u EU-u klizimo prema području gdje se nalaza Poljska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska i zemlje Balkana, rekao je te istaknuo da čak neke zemlje u našem neposrednim okruženju u nekim parametrima po pitanju civilnog društva i medija stoje bolje nego mi.

Na pitanje koliko se Hrvatska bori protiv korupcije i ima li pomaka, rekao je da se dosta pomaka dogodilo u negativnom kontekstu. U Europsku uniju ušli smo na valu uhićenja visokih dužnosnika, uhićeni su bivši premijer Ivo Sanader, neki ministri… Pouka je da je korupcija nekažnjiva. Većina tih presuda na kraju je srušena ili je završila minornijim presudama. Naučili smo da se veliki kriminal na najvišoj razini isplati. Treba voditi računa da u nekim stvarima radimo progres u digitalizaciji, upravljanju ključnim informacijama, javnoj nabavi, međutim ti sustavi ne daju rezultat koji je očekivan u smislu borbe protiv korupcije kad kontrolni mehanizmi ne funkcioniraju.

Istaknuo je i da je rak-rana pravosuđe, ali i dodao da pravosuđe ne stoji u zasebnom svemiru. Sve počinje i završava na politici. Kada politika odluči uvesti integritet kao mjerilo vrijednosti u politici, onda će i svi ostali jer politika je ta koja donosi zakone.

Kad je riječ o položaju novinara, rekao je da trend negativan iz više razloga. Prvi je, što se odvija u posljednjih 10 godina utjecaj i stalni pritisci na javni servis i novinare. A s druge strane ne znaju se stvarni vlasnici medija. Novinari ne mogu raditi svoj posao. Ako je vlasnik/urednik zarobljen, novinar je tu samo izvršna snaga. Ne može donijeti priču već ta priča mora proći politički, ekonomski i koji kakav drugi interesni filtar.

Na pitanje je li 90-ih godina, bila veća sloboda nego sada, rekao je da će on tu izjavu potpisati.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!