Poduzetnici u iščekivanju Vladinog novog paketa pomoći

11.03.2023.

19:40

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Vladine mjere za pomoć gospodarstvu, usmjerene na nižu cijenu energenata i naftnih derivata, energetsku tranziciju i kreditna jamstva, koje su iznosile gotovo dvije milijarde eura, istječu 31. ožujka. No već se naveliko razrađuju detalji novog paketa - zasad je poznato da će on sadržavati najnižu stopu PDV-a od 5% na plin i neke vrste ogrjeva. 

U ozračju velikih globalnih neizvjesnosti, jesenski paket Vladinih mjera poduzetnicima je omogućio mirniju jesen i zimu. Zbog visoke cijene plina, osječka Saponia prebacila je dio proizvodnje na ekstralako loživo ulje, pa joj je smanjivanje tih trošarina bilo od velike važnosti. A tu je naravno i ograničavanje cijene goriva.


- Budući da je Saponia jedan veliki logističar, mi u našem voznom parku imamo 200 voznih jedinica, kako transportnih, tako i poslovnih vozila, tako da nam je puno pomoglo ograničavanje cijena goriva, rekla je Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije


I obrtnik iz Siska, koji je u mesnoj industriji, ističe da su mjere bile dobro pogođene.


- Konkretno za moju firmu su značile da smo mogli opstati na tržištu uslijed enormnog povećanja troškova energenata. Znači, bez tih Vladinih mjera sigurno da ne bi mogli ostvariti ovakve rezultate kakve jesmo. Na koncu konca, nismo otpuštali ništa radnika, kazao je mesar Adolf Cvanciger, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore. 


Što se tiče prelijevanja troškova na krajnje kupce, Saponia je odlučila da to neće raditi, a ističu i kako ne odustaju od daljnjih ulaganja.


- U tijeku je velika investicija, jedna od najvećih u novijoj povijesti Saponije, od kojih smo 20 milijuna dobili bespovratno od Ministarstva gospodarstva. Inače, radi se o energetskoj učinkovitosti naših 6 proizvodnih postrojenja, pojasnila je Mrčela. 


Obrtnici ističu da je kretanje njihovih cijena nemoguće procijeniti.


- Cijena svinjskog mesa u ovom trenutku divlja. U zadnjih mjesec dana je porasla za više od 30%. Sada se malo stabilizirala, ali naravno da ne znamo kuda će to sve skupa otići. Prošle godine je bila slična situacija, samo je tada došlo do divljanja goveđeg mesa, prisjetio se Cvanciger.


Aktualne mjere istječu 31. ožujka. Što gospodarstvenici očekuju nakon toga?


- Očekujemo da će Vlada produljiti mjere za barem godinu dana, budući da je teška godina ispred nas i vjerujemo da će nam biti lakše planirati ako znamo da imamo stabilnost za cijelu godinu, rekla je Mrčela. 


- Ostaje nam problem plina, bez obzira na to što je i tu Vlada napravila iskorak u subvenciji cijene plina. S obzirom na reguliranje tržišta, mi imamo takvu situaciju da u nekim županijama imamo enormno povećanje cijene plina i praktički je ugrožena opstojnost obrta i obrtnika, kazao je Cvanciger. 


Svi detalji novog paketa mjera bit će poznati sredinom sljedećeg tjedna, a izvjesno je da će potpore biti vrijedne milijarde eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!