16:00 / 27.11.2020.

Autor: M.Š./Hina

Poduzetnik oštetio vjerovnike za 11 milijuna kuna, pomogao mu stečajni upravitelj

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tereti ih se za više nedjela gospodarskog kriminaliteta - od pranja novca i zlouporabe povjerenja do krivotvorenja isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.
Zadarska policija osumnjičila je stečajnog upravitelja da je u zamjenu za neznatnu naknadu predao u posjed nekretnine vlasniku tvrtki koji je na njihovu najmu, ali i izvlačenjem novca iz svoje blokirane tvrtke i pranjem novca oštetio vjerovnike za više od 11 milijuna kuna.

Policija je objavila samo dob 65-godišnjega stečajnog upravitelja i 47-godišnjeg poduzetnika, a prema pisanju lokalnih medija, na policijskoj meti našli su se Adrija Dragan Bijelić i Branko Bungur Som.

Tereti ih se za više nedjela gospodarskog kriminaliteta - od pranja novca i zlouporabe povjerenja do krivotvorenja isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

Stečajnog upravitelja sumnjiče da je na poticaj vlasnika tvrtke u zamjenu za neznatnu naknadu od 10 tisuća kuna predao u posjed nekretnine tvrtke u stečaju pri čemu je vjerovnicima i Trgovačkom sudu lažno prikazao da se radi o devastiranim nekretninama bez struje.

Osumnjičeni vlasnik tvrtke je zatim, suprotno ugovoru o zakupu nekretnine, dao u podzakup trećim osobama, ostvarivši svojoj tvrtki korist od oko 800 tisuća kuna, izvijestila je zadarska policija.

Poduzetnika terete i da je, radi izbjegavanja ovršnih potraživanja Porezne uprave, naredio zaposlenicima da dio gotovinskih utržaka njegove blokirane tvrtke uplaćuju na račun neblokirane tvrtke te da nezakonite uplate u banci prikazuju kao njegove pozajmice društvu.

Time je, sumnjaju u policiji i tužiteljstvu, stekao pravo na povrat pozajmice od gotovo tri milijuna kuna, dok su mu drugi dio gotovinskih utržaka, oko 450 tisuća kuna, zaposlenici predali u gotovini na ruke.

Uz to je, znajući da je žiroračun njegove tvrtke blokiran, naredio izradu krivotvorenih ugovora kojima je naplatu potraživanja, umjesto prema blokiranoj tvrtki, preusmjerio u korist svoje povezane neblokirane tvrtke, čime je vjerovnike oštetio za više od 1,8 milijuna kuna.

Također ga sumnjiče da je cjelokupnu imovinu blokiranog društva vrijednu 2,8 milijuna kuna, koju uz sredstva za rad u ugostiteljskoj i slastičarskoj djelatnosti čini i poslovni prostor u Zadru, prenio u vlasništvo svojega drugog trgovačkog društva.

Osumnjičeni poduzetnik je, sumnjaju u policiji, blokiranu tvrtku i vjerovnike oštetio za više od 11,2 milijuna kuna, dok je sebi pribavio korist od 3,4 milijuna, a drugoj tvrtki 5,4 milijuna kuna.

Stečajnog upravitelja terete za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok je 47-godišnjak uz kaznenu prijavu zbog sumnje u pranje novca, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprave te poticanja na ta nedjela priveden pritvorskom nadzorniku zadarske policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!