09:23 / 17.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

Poginuli biciklisti u Zagrebu i Međimurju

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su smrtno stradala dva biciklista, neslužbeno se doznaje.
Dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima su smrtno stradala dva biciklista, neslužbeno se doznaje.

- Zabrinjavajući podaci o broju poginulih motociklista i biciklista

Osobni automobil naletio je na biciklista na Slavonskoj aveniji u smjeru Zelene tržnice u Zagrebu. Automobil je udario biciklista u četvrtak malo poslije 20 sati.

U petak ujutro pronađen je pak nepoznati mrtvi muškarac oko sedam sati u Vinogradskoj ulici 16, u Selnici u Međimurju u jarku uz cestu u betonskom koritu.

Pokraj muškarca su pronašli i bicikl. Također su pronađeni tragovi krvi na betonskom koritu te ozljede na glavi prmeinuloga.

Trenutačno se radi očevid kako bi se utvrdile činjenice, izvijestili su iz PU međimurske.

Ove dvije strašne nesreće dogodile su se niti manje od 24 sata kada je održan okrugli stol na kojem je upozoreno na sve češće prometne nesreće u kojima stradavaju biciklisti i motociklisti.

Lani su u prometnim nesrećama smrtno stradala 22 biciklista, a u razdoblju od 2014. do 2018. godine njih 125.

Policija pobrojila čega se moraju pridržavati biciklisti

- Biciklist je poginuo u četvrtak oko 20 sati kada je bez zaustavljanja sa zapadnog nogostupa Ulice Siniše Glavaševića krenuo južnom i sjevernom trakom Slavonske avenije. Na njega je naletjela vozačica koja je Slavonskom avenijom fordom focus varaždinskih registracija išla prema istoku, izvijestila je policija.

Policija je stoga na svojoj internetskoj stranici upozorila bicikliste da uvijek moraju imati ispravan bicikl s funkcionalnim kočnicama, ali i da ne smiju voziti pod utjecajem alkohola te da od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora imati upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo.

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili trakom, a ako ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ako ih je dvoje ili više, moraju voziti jedan iza drugoga, a na javnoj cesti noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti nositi reflektirajuće prsluke. Mlađi od 16 godina obvezno trebaju imati i zaštitnu kacigu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!