19:25 / 02.05.2022.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Pogreška u transfuziji krvi: dozu eritrocita dali krivom pacijentu

Županijska bolnica Čakovec

Županijska bolnica Čakovec

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

U subotu navečer na Odjelu ortopedije Županijske bolnice Čakovec došlo je do nenamjerne pogreške u transfuziji krvi. Doza koncentrata eritrocita rezervirana za jednog pacijenta transfuzijom je dana drugom pacijentu, kojemu ona nije bila namijenjena.

Transfuzija je obavljena u 19.30 sati da bi sat vremena kasnije, u 20.30 sati, pacijent dobio temperaturu te se, radi nadzora vitalnih funkcija i liječenja posttransfuzijske reakcije, premješta u Jedinicu intenzivnog liječenja. 


Srećom, dodatnih komplikacija nije bilo i pacijent je stabilan. Već se nalazi na svom matičnom odjelu.


Županijska bolnica Čakovec odmah je po događaju isti prijavila Ministarstvu zdravstva. Istovremeno je ravnatelj ŽB Čakovec, dr. Igor Šegović, od svih djelatnika uključenih u proces liječenja pacijenta zatražio očitovanje i u bolnici će se u četvrtak, 5. svibnja, provesti Izvanredni unutarnji nadzor.

"Greške se mogu događati, najvažnije je da je pacijent stabilan"


- Pacijent, na sreću, nema nikakvih posljedica i osjeća se dobro. Čim sam dobio vijest o događaju, zajedno sam s voditeljem Odjela ortopedije, glavnom sestrom Odjela i glavnom sestrom bolnice, došao u bolnicu i ispričao se pacijentu, koji ne želi da s njegovim podacima izlazimo u javnost. Odmah sam o svemu obavijestio i Ministarstvo zdravstva i zatražio izvanredni nadzor, koji će se u četvrtak i obaviti. Po završetku nadzora, rezultate ćemo podijeliti s javnošću. U ovom je trenutku najvažnije da je pacijent dobro i učinit ćemo sve da se ovakve greške više ne ponavljaju, ističe dr. Šegović.

- U ime bolnice pacijentu smo uputili najiskrenije isprike i moram izraziti žaljenje što se ovaj neočekivani, neželjeni događaj dogodio, rekao je Šegović.

Na pitanje što će biti sa zaposlenicima koji su to učinili odgovorio je da ne bi htio prejudicirati ničiju krivnju.

- Greške se zaista mogu događati. U ovom trenutku ono što mogu reći - najvažnije je da je pacijent zaista stabilan, rekao je Šegović, dodajući da je danas obišao pacijenta te da je on zadovoljan skrbi koju je dobio.

- Naš stav je da nema potrebe skrivati ništa. Mi smo iznijeli u javnost s ciljem da ne ispadne da nešto skrivamo, ali ono što je najvažnije je da je pacijent stabilan, zbrinut i da nema nikakvih komplikacija, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!