17:21 / 15.04.2020.

Autor: T.D./Hina

Pojačan nadzor u domovima za starije osobe u Primorsko-goranskoj županiji

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Liječnička skrb provodit će se u domovima kako bi se izbjegla opasnost pri odlasku korisnika van, a oni korisnici koji trebaju dijalizu smjestit će se u bolnicu.
U sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci u srijedu je održan sastanak s ravnateljima socijalnih institucija te je s epidemiolozima dogovoren pojačan sustav nadzora u domovima za starije osobe.

Svi zaposlenici domova koji se izmjenjuju u dežurstvima svakih 14 ili svakih sedam dana testirat će se na koronavirus. Prilikom odlaska testirat će se dežurni tim, kao i tim pri dolasku, izvijestila je Primorsko-goranska županija.

Pri primanju novih štićenika ispitivat će se epidemiološke okolnosti, kontakti osobe i druge pojedinosti važne za stvaranje epidemiološke slike. Utvrđeno je korištenje zaštitne opreme u skladu s izloženošću mogućoj zarazi, a osoblje domova će se educirati o uzimanju briseva.

Liječnička skrb provodit će se u domovima kako bi se izbjegla opasnost pri odlasku korisnika van, a oni korisnici koji trebaju dijalizu smjestit će se u bolnicu.

- Domovi za starije osobe na području Primorsko-goranske županije od početka su bili vrlo savjesni u provođenju svih mjera zašite od koronavirusa, a ovo je samo dopuna tim mjerama s konkretnim aktivnostima, poručili su ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović i glavni epidemiolog zavoda Dobrica Rončević, izvijestila je Primorsko-goranska županija.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina obišao je u srijedu dežurne službe na policijskim punktovima na području Crikvenice, Bakra i Delnica, bazu Civilne zaštite na Kikovici te službu 112 kako bi ih podupro u obavljanju odgovornih dužnosti u vrijeme pandemije koronavirusa, doznaje se iz županije.

Tom prigodom obišao je i Thalassotherapiju u Crikvenici, gdje je trenutačno smješteno 16 pacijenata oboljelih od koronavirusa s najblažim simptomima ili bez njih. Dočekala ga je ravnateljica Thalassotherapije Nataša Manestar, a pridružio se i gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina. Uz načelnika općine Kostrene Dražena Vranića, župan Komadina posjetio je i postrojbu Civilne zaštite u toj općini.

Svima njima zahvalio je na trudu i angažmanu, ističući da upravo oni daju velik doprinos na prvoj crti obrane protiv koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!