Gužve u splitskoj trajektnoj luci, pojačan promet na A1

16.06.2022.

08:31

Autor: Jelena Šarić/Vijesti/Dnevnik u podne/B.A./T.D./HRT

Splitska trajektna luka

Splitska trajektna luka

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Zbog blagdana, mnogima je počeo produljeni vikend, a neki su ga iskoristili za odlazak na more. Očekivano, stvorilo je to i gužve na autocestama.

Gust je promet pred naplatnim kućicama u Lučkom, a situaciju prati reporterka HTV-a Jelena Šarić koja se javila u Dnevnik u podne.

- Nekih duljih čekanja nema. Ovdje se pred naplatnim postajama Lučko stvaraju povremeno manje gužve. Od jutra je problem na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Buzina i Jankomira. Kolona je dugačka oko jedan kilometar. Prema Lučkom kolona se proteže iz smjera Jadranske avenije. Pojačan je promet na autoputu A1 Zagreb-Split prema moru. Usporeno u koloni vozi se između naplata Lučko i čvora Jastrebarsko u smjeru Karlovca, rekla je.

Istaknula je da pojačan promet i moguće gužve nisu ništa neuobičajeno s obzirom na blagdan.

- Mnogi su iskoristili priliku za odmor, produljeni vikend. Pred nama je i pretposljednji vikend u lipnju. Turistička sezona se zahuktava, a s njom stižu uobičajene ljetne gužve. Jučer je kroz naplate Lučko ušlo gotovo 45 tisuća vozila, što su rekordne brojke za ovo doba godine, rekla je u javljanju za Dnevnik u podne.


- Do lipnja, računajući i 15., promet je u veći u odnosu na 2019. godinu veći skoro 9%. Sam lipanj je čak jači i skoro 14% je veći promet nego isto razdoblje 2019. godine, rekao je Ivan Ribičić, direktor Sektora naplate cestarine u HAC-u.

U splitskoj trajektnoj luci gužve su počele još jučer u popodnevnim satima, a jutros su se nastavile. Već je otišao jedan izvanredni trajekt prema Supetru, a i ostali su dupkom su puni. Tijekom produljenog vikenda očekuju oko 50 tisuća putnika i više od 11 tisuća vozila.

- Pritiska ima, zasad se sve dobro odvija. Dosta je protočno i zadovoljni smo. Katamaranske linije jako dobro idu, pogotovo prema Hvaru, ali traži se karta više za Vela Luku i Lastovo. Možemo reći da je dobra popunjenost na svim linijama, rekla je Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

Zastoji prema jugu na slovenskim cestama zbog Tijelova i turističke sezone

Promet je pojačan u četvrtak na slovenskim autocestama u pravcu juga zbog Tijelova koje slobodan dan u Austriji i dijelu Njemačke, te početka pune turističke sezone - povremeno nastaju zastoji, a čeka se i na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj, javljaju slovenski prometni servisi i policija.

Na cestovnim pravcima prema Hrvatskoj, te slovenskom primorju i Istri dolazi do većih kašnjenja. Za put od graničnog prijelaza Karavanke do Ljubljane potrebno je sat vremena više nego u normalnim okolnostima, a zastoji i kolone zabilježeni su i iz pravca Maribora. Na ljubljanskoj obilaznici u jednom je trenutku kolona vozila bila duga deset kilometara, pa se ponovo govori o potrebi da se te gužve tipične za turističku sezonu smanje gradnjom dodatne prometne trake oko prijestolnice.

Tijekom dana očekuje se pojačan promet na cestama prema moru s obzirom na današnji blagdan Tijelovo koji će mnogi iskoristiti za odmor na produljenom vikendu.  Jelena Šarić javila je iz Lučkog u HTV-ove Vijesti oko 8.15 da duljih čekanja nema, ali da se na naplatnim postajama Lučko povremeno stvaraju gužve. 


Problem je na zagrebačkom obilaznici gdje se vozi usporeno, iz smjera Buzina i Jankomira vozi se u koloni dugoj kilometar.


Pojačan je promet na autocesti A1 Zagreb-Split u smjeru mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!