Prvi ljetni produljeni vikend, gužve na cestama i trajektnim lukama

25.06.2023.

Zadnja izmjena 20:05

Autor: T.V./Jelena Šarić/Dnevnik/HRT

Prvi ljetni produljeni vikend

Prvi ljetni produljeni vikend

Foto: HTV / HRT

Iza nas je prvi ljetni produljeni vikend - mnogi su ga iskoristili za odlazak na more. Promet je bio pojačan na autocestama u oba smjera, ali većih zastoja nije bilo.

Posljednji lipanjski vikend donio je pritisak na splitsku trajektnu luku. Iako je prošlo više od 7 tisuća automobila, gužve poput onih na vrhuncu sezone - nema. Potvrđuju to i dobro raspoloženi turisti.

Jadrolinija je posljednja dva dana uvela nekoliko izvanrednih linija. Najveća potražnja je za otok Brač. Veći priljev putnika znači i prometni kolaps koji bi pak trebala riješiti nova regulacija, barem na izlasku iz trajektne luke.

A polako raste i broj vozila. Ovog produženog vikenda kroz naplatne postaje Lučko prema moru je prošlo oko 136 tisuća vozila, što je 8,5 posto više nego lani.

Putnici na Lučkom kažu da većih gužvi nije bilo.


- Iz Beča idem u Rijeku na Grobnik. Ma kakva gužva, mi vozimo polako pa za nas nije gužva, kaže jedan vozač.

- Idem iz Zagreba za Istru, idem kući. Za sada nije bilo gužve, kaže drugi.

- Ma nema gužve, ovo je ništa. Mi idemo na bauštelu, radimo dolje. Sezona nam kreće, pa idemo malo šljakati, otkriva treći.

 Kakvo je stanje na Krčkom mostu, u Studiju 4 otkrila je Jelena Tomac.

- Pa za sada nema većih zastoja niti poteškoća u prometu, nema gužvi, ali pojačan je promet u oba smjera. Naravno, osjetno pojačan iz smjera otoka Krka prema kopnu. To je nekako i logično s obzirom na to da je nedjelja, brojni domaći gosti spojili su onaj praznik koji je bio u četvrtak s vikendom te taj produženi vikend iskoristili za boravak na otoku Krku i sada se vraćaju svojim kućama. Tu su naravno i brojni strani gosti koji posljednjih tjedana dolaze u sve većem broju na otok Krk, kaže Tomac.

Pojačan promet očekuje se na tom području tijekom cijeloga dana, a u poslijepodnevnim satima moguće je da će se stvarati i gužve s otoka Krka prema kopnu. Pojačan je promet također na autocesti Rijeka - Zagreb, riječkoj zaobilaznici te Jadranskoj magistrali, kao i na cesti Rupa - Rijeka - Žuta Lokva, ali za sada nemamo nikakve informacije o većim teškoćama, zastojima ili problemima u prometu.

- Pomorski promet također teče bez problema, a vozačima se naravno savjetuje da s obzirom na ovaj povećan broj sudionika u prometu, povećaju oprez, javlja Tomac. 

Brojni turisti idu i na dalmatinske otoke. Kakva je situacija u trajektnoj luci u Splitu u Dnevniku u podne, otkrila je Ivana Šilović

- Posljednji lipanjski, produženi vikend donio je neki veći pritisak u splitsku trajektnu luku. Evo, u ovom trenutku se ukrcava već peti brod koji ide prema Braču, odnosno Supetru. Ima ljudi, ima automobila. Procjenjuje se da je tijekom ovog vikenda kroz splitsku trajektnu luku prošlo više od 7000 automobila. Daleko je to, jasno, još od onih velikih gužvi koje nas čekaju u špici sezone. Kako nam zaposlenici kažu, kad bi bilo ovako cijelo ljeto - bilo bi sjajno, ima posla, ali da se radi. Najveći problem je zapravo dolazak u splitsku trajektnu luku. Dakle, imamo onaj čep, odnosno ponovno dvosmjernu cestu kroz Zvonimirovu ulicu. Tu se nešto malo više čeka, međutim, izlazak iz trajektne luke, što nam kažu iz Jadrolinije, je postao zapravo dobar. Ponovno su dva izlaza i manja su čekanja kod izlaska iz trajektne luke i to je plus u odnosu na prošlu godinu, javila je Šilović.

- Imali smo petak i subotu, pogotovo jučer popodne zaista jak pritisak. Jutros je nešto umjerenije, očekujemo jak pritisak s otoka prema kopnu. Uveli ste i dodatne linije? Jesmo u petak smo imali dvije izvanredne linije, jučer smo imali tri izvanredne linije, rekla je Jelena Ivulić, koordinatorica splitske Jadrolinije.

- Dolazimo iz Austrije, iz Beča. Tjedan dana jedrili smo na Kornatima, a sada idemo na Brač. Uživat ćemo još tjedan dana u Hrvatskoj, kaže putnica u splitskoj trajektnoj luci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!