Pojačan promet, a na blagdan se očekuje još i više

14.08.2022.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: I.B./HRT

Očekuju se gužve na naplatnim postajama Lučko

Očekuju se gužve na naplatnim postajama Lučko

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Jedan je od posljednjih udarnih turističkih vikenda pa je pojačan promet na hrvatskim cestama, graničnim prijelazima i u trajektnim lukama. 

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na državnoj cesti DC3 između Varaždina i Novog Marofa (DC3) u mjestu Turčin.

Na autocesti A1 Zagreb-Split Ploče povećana je gustoća prometa između Zagreba i Zadra u oba smjera, dok pred naplatama Lučko i Demerje u oba smjera nema dužih čekanja.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb povećana je gustoća prometa između Bosiljeva i Kikovice u smjeru Zagreba. Na Krčkom mostu povećana je gustoća prometa u oba smjera.

Novinarka HTV-a Iva Vukadin kazala je da su velike gužve i večeras na cestama, ali ne tako kao jučer. Razgovarala je s voditeljem Tehničke jedinice naplate cestarine Zagreb - Bosiljevo Ivanom Božićem koji je dao neke procjene kakav se promet očekuje sutra, na blagdan Velike Gospe.

- Ove se godine blagdan Velike Gospe poklopio s danom produženog vikenda. Očekujemo izuzetno pojačan promet, posebno u popodnevnim satima. Preko 4.500 vozila od Bosiljeva prema Zagrebu, kod takve gustoće prometa potrebna je posebna pažnja. Ovaj vikend očekujemo prolazak oko 235.000 vozila kroz Lučko i Demerje u oba smjera. U prvih 7 kolovoza bio je oko 8 posto jači promet nego u 2019. Nastavlja se taj pozitivni trend. U lipnju 7,5 posto, a u srpnju 9,5 posto, a treba istaknuti prošli petak s 12,5 posto povećanim prometom u odnosu na lani. Oko 6 posto je jači prihod u prvih 7 dana kolovoza, dok su srpanj kolovoz oko 3-3,5 posto. To se odnosi na 2019. kad se primjenjivalo sezonsko povećanje cestarine od 10 posto. Zadnje dvije godine se ne primjenjuje i nema naplate na dionici ceste Zagreb-Sisak A11 iz poznatih razloga, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!