Policija spriječila navijački sukob na autocesti A1

28.08.2022.

Zadnja izmjena 22:48

Autor: HRT

Policija spriječila navijački sukob na autocesti A1

Policija spriječila navijački sukob na autocesti A1

Foto: Snimila čitateljica / -

Posljednji je vikend u kolovozu, na autocestama je očekivano gust promet. Poslijepodne su se kilometarske kolone stvorile u Lici s obje strane autoceste A1, no ne zbog turista. Hajdukova navijačka skupina Torcida izazvala je oko 15 sati na odmorištu Jadovo na autocesti kroz Liku zastoj u prometu, no do fizičkog sukoba s navijačima GNK Dinamo koji su putovali na Šubićevac na utakmicu Šibenik-Dinamo nije došlo, izvijestili su iz MUP-a.

Oko 15 sati na odmorištu Jadova navijači Hajduka koji su putovali iz Zagreba prema Osijeku izašli su iz svojih vozila maskirani kacigama i odjećom, te su zaustavili promet, a prema ocjeni policije mogući povod je sukobljavanje s navijačima GNK Dinamo.

Iz Hrvatskog autokluba izvijestili su kako je zbog tog incidenta između čvorova Gospić i Gornja Ploča kod odmorišta Jadova u smjeru Zagreba promet bio privremeno zaustavljen, a kolona je bila duga devet kilometara.

Policija je intervenirala i promet je normaliziran u 15.55, a navijačke skupine nastavile su put, izvijestio je MUP. Kako su objavili na twitteru policija je prije toga poduzela mjere i radnje razdvajanja kretanja navijača i spriječila sukob navijača i to bez postupanja, bez upotrebe sredstava prisile, te je izdana naredba s uspostavljanjem odvijanja prometa. U tweetu napominju i kako su "uz prometnicu pronađene palice".

Navijačke su skupine stavljene su pod nadzor policije i krenuli su svako svojim putem, a dalje će se utvrđivati zahtjeva li to neku sankciju, bilo prekršajnu ili kaznenu, rekla je Hini glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević.

Iz MUP-a su potvrdili kako su spriječili navijačke sukobe, bez postupanja policije. Policija je oko 15 satu kod odmorišta Jadova presrela veći broj vozila, neslužbeno njih oko 100. Navijači Hajduka namjeravali su se sukobiti s navijačima Dinama, a špekulira se kako su imali dogovorene sukobe. U pozadini su utakmice visokog rizika - Dinamo gostuje kod Šibenika, a Hajduk kod Osijeka. Policija je u vozilima pronašla veliki broj metalnih palica. Stvorila se kolona duga 9 km, izvijestila je HRT-ova novinarka Mateja Ribičić.

- Ovakav događaj nije potreban našoj državi, obzirom na stotine tisuća turista koji dolaze uživati u našem moru, ugostiteljskoj ponudi, sigurnosti koju uživaju. Nadam se da će država poduzeti korake da se ovakvi događaji sankcioniraju, kazao je Ivan Ribičić, direktor sektora za naplatu cestarine u HAC-u.

Naglasio je da se ovaj vikend bilježi vie od 100.000 ulaza na Lučkom, što je 4-5% više nego 2019., no prihodi su nešto manji jer nije povišena cijena cestarine.

Policija je navela da su navijačke skupine - pod njezinim nadzorom krenule svaka svojim putem.

Još nije odlučeno zahtijeva li taj događaj podnošenje prijava, bilo prekršajnih ili kaznenih.

Zbog incidenta - promet autocestom bio je privremeno zaustavljen pa se kolona duga devet kilometara.

Trenutna situacija na cestama:

A1 ZAGREB-SPLIT-PLOČE 

pojačan je promet između čvorova Bosiljevo II i Karlovac u smjeru Zagreba, vozi se usporeno u kolonama;

na naplatama Lučko i Demerje na izlazu s autoceste u smjeru Zagreba nema dužih čekanja.

Predsezona u Dubrovniku podbacila 

- Promet u dubrovačkoj zračnoj luci je na 70-80% rezultata iz 2019. Ovdje je jutros žurno i veselo budući da je nedjeljom smjena turista, javio je Vicko Dragojević. 

Predsezona koja je u Dubrovniku inače jaka, ove je godine podbacila, rekao je objašnjavajući da će rezultati biti do 80% u odnosu na 2019.

Evo što su rekli putnici u dubrovačkoj  zračnoj luci: 

Kroz splitsku zračnu luku ovaj vikend prošlo oko 50.000 putnika 

- Posljednji vikend u kolovozu u splitskoj zračnoj luci je pojačan broj putnika, većina ih je u odlasku, javio je Branko Dobrota. 

- Ovoga vikenda je prošlo oko 50.000 putnika, 205 zrakoplova, gotovo kao i prošlog vikenda. Ostvarit ćemo rezultate koje smo planirali, rekao je Mate Melvan, voditelj Službe prihvata i otpreme putnika u Zračnoj luci Split.

Dodao je da su prije nekoliko dana zabilježili 2-milijuntog putnika. Split je povezan s 23 države i 80 direktnih letova.

 Evo što su rekli putnici u splitskoj zračnoj luci: 

Od jutarnjih sati stvaraju se mjestimične kolone prema graničnom prijelazu Rupa nedaleko od Rijeke, ali i na ulazu u Hrvatsku.

Kako ističu u graničnoj policiji, promet teče bez većih zastoja u oba smjera. Kolone se stvaraju i na naplatnim kućicama na izlazu s autoceste kod Rupe, no ni ondje nema većih zastoja.

Gosti koji napuštaju našu zemlju zadovoljni su odmorom na Jadranu pa i cijenama, a oni koji dolaze na Kvarner očekuju dobro vrijeme i ugodan odmor sada potkraj kolovoza i u rujnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!