07:23 / 07.08.2021.

Autor: Hina/HRT

Luke i ceste pod opsadom turista, Lučko obara rekorde

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Ušli smo u još jedan udarni turistički vikend. Kilometarske kolone stvarale su se od ranog jutra na gotovo svim cestama, na granicama se čekalo i nekoliko sati, prepune su i zračne luke i trajektna pristaništa.

Brojevi su itekako ohrabrujući za turističku sezonu. Do 18.30 u smjeru mora kroz naplatnu postaju Lučko ušlo je 34 500 vozila što je za oko 300 više nego u rekordnoj 2019. godini, za očekivati je da će brojevi biti i još veći jer dan nije gotov - izvijestila je za Dnevnik HTV-a Matea Mikić.

Taj se trend, kaže, vidio još jučer kad je u smjeru mora kroz Lučkog prošlo otprilike 70 vozila više nego preklani. Kada su takve brojke u pitanju, sve se vidi i na prometnicama, promet je bio gust tijekom cijelog dana, sada su gužve već popustile, nema većih čekanja, ali kako je subota rezervirana za smjenu turista, gužva je na graničnim prijelazima. Tako se na Maclju danas čekalo i po 5 sati za izlaz iz Hrvatske, a bolje nije stanje na Bajakovu, niti na Bregani.

Splitska trajektna luka pod opsadom turista. Da bi 75 tisuća putnika sa 17 tisuća vozila, koliko ih se očekuje za vikend, stiglo do odredišta - uvode se dodatne trajektne linije.

- Linije su dupkom pune. Starigrad, Vis, Vela Luka, Supetar. Očekujemo izvanredne linije prema Supetru jer gužva je iz Splita i Supetra. Tako da 77 posto u odnosu na 2019. Za sada smo prezadovoljni – kaže Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinije Split.

Zadovoljno trljaju ruke i u Puli. U zračnoj luci prešli su broj od 100 tisuća putnika. Pa Nina Vojnić Žagar, direktorica Zračne luke Pula očekuje, kako kaže, 250 tisuća putnika do kraja sezone.

Nakon godinu dana stanke, vratio im se avioprijevoznik British Airways. Prvim zrakoplovom stigla su 132 Britanca. Zanimaju ih, kako kažu, dobra hrana, arhitektura, povijest.

Nakon godinu dana stanke, vratio im se avioprijevoznik British Airways. Prvim zrakoplovom stigla su 132 Britanca. Zanimaju ih, kako kažu, dobra hrana, arhitektura, povijest.

Slični razlozi dovode i putnike u Zadar. Hrvatska im je obala, kažu, najljepša u Europi. Ne strahuju ni zbog koronavirusa. Svoje COVID potvrde spremno pokazuju i na graničnim prijelazima.

Na Kaštelu se stvorila rijeka turista. Što i ne čudi jer ih se u Istri odmara oko 280 tisuća. Višekilometarske kolone i na Rupi. 

Manje razumijevanja i entuzijazma imaju samo putnici koji završavaju odmor. Do Maclja su se vozili satima i putem izgubili živce.

Od 6 ujutro putujemo, ovo nije normalno. Na ovoj cesti, ne znamo ni što je, nitko ništa ne objašnjava, ludnica, nemoguće. Bili smo na moru i sad se vraćamo u Njemačku – kaže turistkinja.

A pojačan promet očekuje se i u nastavku vikenda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!