08:06 / 03.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Počela špica turističke sezone: na ulazak u Hrvatsku čekalo se satima

 Počela je glavna turistička sezona

Počela je glavna turistička sezona

Foto: HTV / HRT

Prvi je srpanjski vikend, vrijeme je pravo ljetno, prometne gužve također. Gužva se smanjuje kako dan odmiče. Počela je glavna turistička sezona, od koje očekujemo mnogo i nadamo se da će premašiti prošlogodišnje rezultate.

Na ulazu u Hrvatsku čekalo se i po nekoliko sati, a COVID potvrde, s kojima u našu zemlju mogu ulaziti samo državljani zemalja Europske unije koji su cijepljeni, preboljeli bolest ili testirani, trebale bi biti dodatno jamstvo sigurnosti boravka na našoj obali.

Na Lučkom večeras nema gužve. Do 18 sati na Lučkom je u smjeru mora prošlo 35.000 vozila, a u isto vrijeme lani prošlo je 28.500 vozila.

Istra je i ove sezone iskoristila svoj izvrsni zemljopisni položaj, ali i odličnu epidemiološku sliku i privukla najveći broj turista. Novinarka HRT-a Klara Dujmović iz Pule izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a što na poluotoku očekuju od špice sezone.


Pregled gužvi tijekom dana na ulasku u Hrvatsku:

Promet je bio pojačan na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti; povremeno je bilo zastoja i kolona: na autocesti A1 prema moru, na prilazima turističkim središtima duž obale i pred graničnim prijelazima. Na Bregani se čekalo od pola sata do sat, a na graničnom prijelazu s Mađarskom u Goričanu i po nekoliko sati. 

Pojačan je biio promet i na graničnom prijelazu Macelj, posebno na ulazu u Hrvatsku. Iako su jutros bili otvoreni svi ulazni trakovi, na prelazak se čekalo u prosjeku dva sata. Najviše je turista na ovom prijelazu iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke i Poljske. 

Veći broj gostiju iz europskih zemalja u našu je zemlju stigao i preko graničnoga prijelaza Rupa sa Slovenijom. Javila se riječka ekipa HRT-a. 

Teškoće u prometu, povremeni zastoji i vožnja u koloni mogući su na pojedinim dionicama autocesta u blizini odmorišta i na ulazima i izlazima s autocesta, duž jadranske obale na prilazima turističkih gradova i mjesta, Krčkom mostu u oba smjera, pojedinim graničnim prijelazima pri ulasku ili izlasku iz Hrvatske, u trajektnim lukama i pristaništima te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi prema privremeno postavljenoj signalizaciji, javlja Hrvatski autoklub.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!