19:06 / 10.11.2021.

Autor: P.F./Hina

Pojačani nadzor vozača u danima Martinja, ali i do kraja godine

Alkotestiranje

Alkotestiranje

Foto: HTV / HRT

U danima Martinja, od 11. do 14. studenog, policija će pojačano nadzirati promet, posebno na mjestima gdje se  bilježi više prekršaja i nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a pojačani će se nadzor nastaviti i do kraja godine.

Iduća četiri dana, zbog narodnog običaja krštenja mošta, policija očekuje povećani broj vozača koji su konzumirali alkohol. Podsjećaju da su prošle godine zaustavljena ukupno 6352 vozača, od toga 606 pod utjecajem alkohola, a 12 ih je odbilo alkotestiranje. Također, troje vozača na testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 17 odbilo testiranje.

Najviše vozača pod utjecajem alkohola imalo je od 31 do 40 godina. Najviše ih je imalo do jednog promila, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 120 vozača, izvijestio je MUP.

Vozače koji će na Martinje piti savjetuju da ostave automobil i pješače, koriste javni prijevoz ili taksi.

- Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag, zamolite nekoga trijeznog da vas odveze i ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića, ističe policija.

Podsjećaju da vožnjom pod utjecajem alkohola dovodite u opasnost i ostale sudionike u prometu te da ne postoji opravdan razlog za vožnju nakon pića.

Prema statističkim pokazateljima, u deset mjeseci 2021. u prometnim nesrećama poginulo je 259 osoba, od kojih su 124 ili 47,9% poginule u nesrećama u dane vikenda.

Statističko praćenje broja prometnih nesreća iz godine u godinu, prema MUP-ovim podacima, pokazuje da se upravo u studenom i blagdanskom prosincu, u vrijeme  povećanog konzumiranja alkohola i kretanja pješaka, odlaska na godišnje odmore, dolaska iseljenih i općenito povećanog prometa na cestama, povećava i broj nesreća i stradavanja.

Policija će stoga do kraja godine nastaviti s akcijama sprečavanja i sankcioniranja najtežih prekršaja, povezanih s tzv. glavnim ubojicama u prometu - alkoholom, brzinom, sigurnosnim pojasom i mobitelom, kao i prekršaja vozača na dva kotača i recidivista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!