Martinje: Pojačano postupanje u prometu, alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači

10.11.2022.

13:06

Autor: M.M./HRT

Pojačano postupanje u prometu povodom Martinja

Pojačano postupanje u prometu povodom Martinja

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

U petak, 11. studenoga obilježava se Martinje – narodni običaj krštenja mošta te se u cestovnom prometu očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića.

Kako bi održali povoljno stanje sigurnosti cestovnog prometa, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke od petka 11. studenoga pa do ponedjeljka 14. studenoga, od 22 do 6 sati, pojačano će postupati u prometu s ciljem sprečavanja i sankcioniranja činjenja najtežih prometnih prekršaja.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice te nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Ujedno, navedenih dana policijski će službenici tijekom redovite službe pojačano nadzirati i sankcionirati prekršaje tzv. četiriju glavnih ubojica u prometu- vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice te nepropisne uporabe mobitela.

Preporuke za vozače koji konzumiraju alkohol:

-ne sjedajte za upravljač vozila

-osigurajte si prijevoz,

-razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i prijevoz taksijem do kuće,

-ne dopustite da postanete crni statistički broj,

-ne zaboravite da ne postoji opravdan razlog za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola,

-imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe nego i sve ostale sudionike u prometu,

-budite odgovorni prema sebi i drugima.

Iz policije ističu kako je u prvih 10 mjeseci 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke evidentirano 939 prometnih nesreća koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, što je povećanje za 17,2% u odnosu na isti period prošle godine (u prvih 10 mjeseci 2021. godine zabilježena je 801 prometna nesreća koju su skrivili vozači pod utjecajem alkohola).

U prometnim nesrećama koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola je poginulo osam osoba (tijekom prvih 10 mjeseci 2021. godine poginuo je isti broj osoba) odnosno radi se o 25,0% od ukupnog broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama na području Policijske uprave zagrebačke (smrtno su stradale ukupno 32 osobe). Nadalje, u prometnim nesrećama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, 455 osoba je ozlijeđeno.

Broj osoba ozlijeđenih u tim prometnim nesrećama je u porastu u odnosu na 2021. godinu, kada je u istom periodu u takvim prometnim nesrećama ozlijeđeno ukupno 311 osoba, odnosno radi se o porastu od 46,3%.

Osim toga, u istom vremenskom periodu utvrđen je 4221 prekršaj upravljanja vozača pod utjecajem alkohola, a što je povećanje za 3,5% u odnosu na isti period 2021. godine kada je evidentirano 4079 takvih prekršaja.

Na području Policijske uprave zagrebačke se tijekom svakog vikenda provode ciljanje aktivnosti sa ciljem povećanja sigurnosti prometa na cestama i to u okviru akcija "Alkoholi droge" te "Brzina". Tijekom provođenja tih akcija alkotestiraju se svi zaustavljeni vozači te se sankcioniraju prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća s posebnim fokusom na sankcioniranje prekršaja četiri glavnih ubojica u prometu: alkohol, brzina, korištenje mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Najave provođenja akcija kao i same rezultate tih akcija, svakog se tjedna objavljuju na WEB stranici Policijske uprave zagrebačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!