Pokopan Ivica Tolić: Otišao veliki domoljub

03.09.2019.

12:44

Autor: HRT

default error photo
U organizaciji Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja u Splitu je održana komemoracija, a u Vinjanima pokop nedavno preminulog Ivice Tolića.
Na groblju u Vinjanima poslijepodne je pokopan Ivica Tolić, komodor Hrvatske ratne mornarice i bivši zastupnik u Europskom parlamentu. Prije toga, u organizaciji Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja, u Splitu je održana komemoracija.

Ivica Tolić u Domovinskom ratu bio je zapovjednik Treće bojne Četvrte gardijske brigade, a završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta. Vojnu karijeru nastavio je u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a, a zatim kao zapovjednik flote. Nositelj je najviših vojnih odličja.

- Opraštamo se od čovjek velikog srca, vrhunskog zapovjednika čvrstog stava, beskompromisnog i nepokolebljivog borca za istinske životne vrijednosti - istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević.

Naglasio je kako su Tolića njegove vrline tijekom rata profilirale u istinskog zapovjednika, čovjeka koji brine za svoje ljude i koji je pravi profesionalac.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov je istaknuo kao je Hrvatska vojska odlaskom komodora Tolića "izgubila svoga časnika, izvrsnog ratnika, velikog zapovjednika, čovjeka i domoljuba."

- Tvoj odlazak sve nas je duboko potresao, ostavio si neizbrisiv trag u stvaranju naše domovine, posebno u najtežim danima Domovinskog rata -naglasio je Šundov.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo kako je Tolićevim odlaskom "prestalo kucati jedno veliko hrvatsko srce".

- Ivica je bio miran i samozatajan čovjek, ali iza njegove blage naravi skrivala se snaga čvrstog karaktera - kazao je Medved.

Tolićev ratni suborac general-bojnik Slaven Zdilar je istaknuo kako je Tolić u rješavanju svih zadataka pristupao analitički.

- Tolić je hrvatski vitez, ratnik i ponosni domoljub - poručio je Zdilar.

Komemoraciji su nazočili i ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i brojni drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!