Pokopana Madeleine Albright

20:52 / 27.04.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Pokopana Madeleine Albright

Pokopana Madeleine Albright

Foto: Brendan Smialowski/Pool / REUTERS

U Washingtonu je pokopana Madeleine Albright, jedna od najpoznatijih američkih, ali i svjetskih političarki i diplomatkinja. U mandatu Billa Clintona postala je prva žena na mjestu državne tajnice SAD-a, a pamtit će se i po tome što je umnogome utjecala na ratna zbivanja 90-ih godina na našem području. Od velike zagovornice demokracije i ljudskih prava oprostili su se, među ostalima, Bill Clinton, Barack Obama te aktualni predsjednik SAD-a, Joe Biden.

- Madeline Albright posebno je zaslužna zato što je NATO danas tako snažan. Osobno mogu svjedočiti da je Madeline 90-ih uz znatnu pomoć predsjednika vodila američku diplomaciju tijekom genocida na Balkanu i podupirala nove demokracije u srednjoj i istočnoj Europi. Madeline je bila iznimna savjetnica, katkad i bolja od samog predsjednika, rekao je Joe Biden.

Albright, koja je kao djevojčica pobjegla od nacista iz rodne Čehoslovačke, da bi kasnije postala prva američka državna tajnica, a u poznoj dobi feministička ikona, umrla je 23. ožujka u 84. godini.

Godine 1993. postala je američka veleposlanica u UN-u, zauzimala se za žešću politiku prema bosanskim Srbima. No, u prvom mandatu predsjednika Billa Clintona, brojni visoki vanjskopolitički dužnosnici prisjetili su se kako je SAD prošao u Vijetnamu i nisu željeli da se ista greška ponovi na Balkanu. SAD je odgovorio tako da je sa saveznicima izveo zračne udare koji su doveli do okončanja rata, ali tek nakon tri godine.

Zahvaljujući svome izbjegličkom iskustvu, natjerala je SAD da bude supersila koja se koristi tom snagom. 

Jednom je prilično razbjesnila Pentagon, upitavši generale zašto vojska uopće ima milijun vojnika ako ih nikada ne koristi.

U ranoj fazi Clintonove administracije, kada je bezuspješno tražila bržu i žešću reakciju u Bosni, Albright je podržala osnivanje UN-ova suda za ratne zločine koji je glavne arhitekte rata, uključujući srbijanskog predsjednika Slobodana Milosevića i vođe bosanskih Srba, strpao u zatvor.

Poznata po izravnosti, Albright će ostati zapamćena i po tome kada je, nakon što su kubanski lovci srušili dvije američke bespilotne letjelice, rekla: "Kukavice, nemaju cojones", koristeći se španjolskom riječi za testise.

Bila je prva američka državna tajnica i na toj dužnosti je bila do 2001.

Bolne pouke naučene u Ruandi i u Bosni, SAD-u su dobro poslužile na Kosovu kada su moćniji Srbi krenuli u etničko čišćenje Albanaca. NATO je 1999. odgovorio 14-tjednom kampanjom zračnih udara koji su obuhvatili i Beograd.

Nastojeći pritisnuti Sjevernu Koreju da obustavi svoj nuklearni program, Albright je 2000. otputovala u Pjongjanom i susrela se s Kim Jong-ilom, postavši najviša američka dužnosnica koja je posjetila tu zabačenu komunističku zemlju.

Kada je Clintonova era završila, Albright je postala ikona generaciji mladih žena koje su pronalazile inspiraciju u njezinoj borbi za ravnopravnost spolova.

"U paklu postoji posebno mjesto za žene koje ne pomažu drugim ženama", znala je reći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!