11:13 / 18.03.2019.

Autor: E.L.S./Hina/HRT

Pokreće se referendumska inicijativa "67 je previše"

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Referendumsko pitanje glasit će "Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju".
Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić najavili su za 27. travnja pokretanje referendumske inicijative "67 je previše".

Njome žele promijeniti stroge uvjete za odlazak u mirovinu. Potpisi za raspisivanje referenduma prikupljat će se od 27. travnja do 11. svibnja diljem Hrvatske, a sindikalni čelnici ističu kako bi građani bi mogli glasovanjem na referendumu izravno ukinuti mirovinsku reformu koju je progurao ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, protiv koje su sindikati još na prosvjedu u listopadu najavili referendum.

Referendumsko pitanje glasit će "Jeste li za to da se na referendumu donese sljedeći Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju". U tekstu se navodi osam prijedloga, među ostalima, pravo na mirovinu sa 65 godina života i 15 godina staža, odlazak u prijevremenu mirovinu sa 60 godina života i 35 godina staža, blaže kažnjavanje zbog odlaska u prijevremenu mirovinu.

- Život u zdravlju poslije 65. godine starosti u Hrvatskoj je samo pet godina, dok je prosjek EU-a 10 godina. Mi smo bolesna, izrađena i siromašna nacija u kojoj se ljude tjera da rade do iznemoglosti, pa će im se onda omogućiti da rade četiri sata i kada odu u mirovinu - izjavio je Krešimir Sever.Vilim Ribić tvrdi da produljenje radnog vijeka u Hrvatskoj nije nikakva nužnost, već je ta odluka posljedica političkog elitizma koji vlada u Hrvatskoj. "Za stanje u zemlji, nečuveno iseljavanje i demografsku depresiju krive su elitističke skupine, zato tražimo da se pravo odlučivanja vrati građanima - poručio je Ribić.

Prikupljanje potpisa za referendum sindikalnih središnjica komentirao je ministar uprave Lovro Kuščević. "Neka svatko pokreće referendum u skladu sa zakonom i Ustavom, ali ponavljam - svima nam je u interesu da mirovinski sustav bude održiv, da svi mi kao i naša djeca imamo održivu mirovinu. Ovakav zakon to jamči, a nekakav drugi - nisam siguran, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!