11:23 / 04.02.2021.

Autor: Hina

Pokrenut Digitalni učenički inkubator

Digitalni učenički inkubator

Digitalni učenički inkubator

Foto: Digitalni učenički inkubator / HRT

Digitalni učenički inkubator, online sustav za razvoj kreativnih i poduzetničkih potencijala učenika osnovnih i srednjih škola, pokrenut je na platformi stellarplatform.com, priopćila je Školska knjiga.

Pokretači prvoga Digitalnog učeničkog inkubatora u Hrvatskoj su Školska knjiga, Institut za inovacije te Znanstveni centar izvrsnosti za školsku efektivnost i menadžment.


- Inicijativa je osmišljena u izazovnim trenucima socijalnoga distanciranja kako bi povezala učitelje i učenike na nacionalnoj razini i pružila im besplatnu edukaciju o tome kako razvijati kreativne ideje i ostvariti poduzetničke projekte, napominju iz Školske knjiga.


Školska knjiga ističe da je cilj Digitalnoga učeničkog inkubatora potaknuti učenike da se angažiraju i povežu u nečemu što vole ili u čemu su strastveni, u širokom rasponu od sporta, glazbe, umjetnosti i edukacija do tehnologije i online aplikacija.

Digitalni učenički inkubator

Digitalni učenički inkubator

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na natječaj, čija se prijavnica nalazi na ovoj poveznici, mogu se prijaviti i projekti kojima škola želi nešto poboljšati ili promijeniti u zajednici, poput razvoja školskog okoliša i smišljanja aktivnosti i programa za umirovljenike, napominje i dodaje kako su dobrodošli prijedlozi vezani za aktualne društvene teme kao što su klimatske promjene, online sigurnost, ekološka proizvodnja i razvoj poljoprivrede te inovativne ideje za pomoć u svakidašnjem životu ili radu djece s posebnim potrebama.


Predavanja će voditi docent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i suosnivač Instituta za inovacije Goran Vlašić koji smatra da je Digitalni učenički inkubator mjesto na kojemu učenici mogu učiti o kreativnosti, inovacijama i poduzetništvu pa to znanje primijeniti smišljajući ideje i projekte koji stvaraju vrijednost.


- Cilj nam jekontinuirano razvijati kreativni potencijal i poduzetnički način razmišljanja učenika što je posebno važno u trenucima socijalnog distanciranja kada je smanjen broj interakcija i otežan proces učenja i primjenjiva rada, tvrdi Vlašić. 


Naglasio je da im je želja bila iskoristiti prilike koje se pružaju u online kontekstu i poduprijeti učitelje u njihovu radu s učenicima. 


- Strukturirali smo online sustav koji će povezati učitelje i učenike iz cijele Hrvatske, a poslije i iz cijelog svijeta, dodao je Vlašić.


Poručio je kako u Digitalnom učeničkom inkubatoru mogu besplatno sudjelovati učenici svih viših razreda osnovnih te srednjih škola u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!