Pokrenut postupak izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. razine

23.01.2019.

14:00

Autor: E.L.S./M.Š./Hina

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vladina odluka stupa na snagu 1. siječnja 2023., kada na snagu stupi nova europska regulativa i kada se statistički i ekonomski pokazatelji izmjere za trogodišnje razdoblje.
Vlada je na današnjoj sjednici pokrenula postupak izmjene prostornih jedinica za statistiku 2. razine (NUTS2), odnosno nove podjele Hrvatske na 4 statističke neadministrativne jedinice - Panonsku, Sjevernu i Jadransku Hrvatsku te Grad Zagreb.

- Tri osnovna cilja predložene podjele na razini NUTS 2 su omogućavanje najvećeg stupnja povoljnosti za što veći broj stanovnika RH u pogledu pravila dodjele regionalnih potpora; osiguranje što boljih uvjeta za korištenje sredstava kohezijske politike za što veće područje RH te formiranje što homogenije regije u pogledu stupnja razvijenosti i drugih važnih obilježja, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

-
Ujedno će se ispraviti nepravda učinjena 2012. godine, kada je manje razvijenim dijelovima Hrvatske, osobito Slavoniji i Baranji, dodatno otežano povlačenje sredstva iz fondova EU-a, dodala je ministrica.

Vladina odluka stupa na snagu 1. siječnja 2023., kada na snagu stupi nova europska regulativa i kada se statistički i ekonomski pokazatelji izmjere za trogodišnje razdoblje, najavila je ministrica Žalac napomenuvši da će prijedlog biti dostavljen Eurostatu do 1. veljače ove godine, a temeljem nje trebala bi se programirati nova financijska perspektiva EU-a.

Prema sadašnjoj podjeli kontinentalnoj regiji pripada 14 županija i grad Zagreb, a jadranskoj regiji sedam obalno-otočnih županija. Posebnu statističku regiju ponovno će činiti županije nekadašnje Panonske Hrvatske - odnosno pet slavonskih županija te Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, koje su na oko 40 posto razvijenosti EU-a.

Pet županija na sjeveru Hrvatske, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka, činit će treću statističku regiju, a jadranska Hrvatska i dalje će imati sedam obalno-otočnih županija.

Grad Zagreb izdvaja se u posebnu jedinicu jer ima više od 800.000 stanovnika i jedini u Hrvatskoj ima više od 100 posto razvijenosti iznad prosjeka EU-a.

Premijer Andrej Plenković pojasnio je kako će Bjelovarsko-bilogorska županija biti u sklopu statističke regije Panonske Hrvatske, iako su u njoj izrazili želju da budu u sklopu jedinice sjeverne Hrvatske, naglasivši da je takva odluka u interesu svih onih koji žele ulagati i otvarati radna mjesta u toj županiji.

- Istodobno Bjelovarsko-bilogorska županija može sve aktivnosti koje želi nastaviti intentizivno raditi sa županijama sjeverozapadne Hrvatske, a osobito putem razvojnih sporazuma - istaknuo je premijer.

Bjelovarsko-bilogorska županija osma je na listi od najnerazvijenijih prema najrazvijenijim županijama i dobit će veće potpore gospodarstvu, a intenzivno može surađivati kod zajedničkih europskih projekata sa županijama sjevera, i tu nema isključivosti.

- To je za Bjelovarsko-bilogorsku županiju "win-win" situacija i bilo bi dobro da je se tako razumije - poručio je premijer.

Župan Bajs žali zbog odluke Vlade

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predstavnici stranaka koje čine većinu u Županijskoj skupštini izrazili su žaljenje zbog odluke Vlade RH u četvrtak da ta županija u idućoj statističkoj regionalnoj podjeli postane dio Panonske, a ne Sjeverne Hrvatske.

- Kao zakoniti predstavnik županije, nakon prezentacije resornog ministarstva, konzultacija i uz prihvaćanje većine predstavnika u Županijskog skupštini, odlučili smo da želimo pripasti Sjevernoj Hrvatskoj. Ovdje nije riječ samo o odluci o tomu kojoj ćemo statističkoj regiji pripasti, nego i o tomu gdje ćemo gravitirati pri idućim regionalnim razvojnim programima Vlade, primjerice u infrastrukturi, prometu, školstvu i zdravstvu, rekao je Bajs.

Bjelovarsko-bilogorski župan rekao je kako mu je žao što je premijer Plenković županiji pružio mogućnost da sama odabere gdje se vidi u budućnosti, a zatim joj, kako je istaknuo, tu istu mogućnost uskratio.

Bajs je dodao kako se premijerova i odluka Vlade RH o uvrštavanju Bjelovarsko-bilogorske županije u Panonsku Hrvatsku podudara s mišljenjem HDZ-ovih gradonačelnika i načelnika općina.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!