Istraga protiv trojice Srba zbog krijumčarenja 40 ilegalnih migranata

26.07.2022.

13:54

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Nikola Milina

Nikola Milina

Foto: HTV / HRT

Uskok je pokrenuo istragu protiv trojice državljana Srbije koji se sumnjiče da su tijekom srpnja ove godine prokrijumčarili preko hrvatsko-slovenske granice najmanje 40 ilegalnih migranata.

Tužiteljstvo je izvijestilo da se 60-godišnji, 48-godišnji i 54-godišnji državljani Srbije sumnjiče za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Uskok je precizirao kako sumnja da je 60-godišnjak tijekom srpnja na širem području Rijeke povezao u zajedničko djelovanje 48-godišnjaka i 54-godišnjaka radi prijevoza većeg broja stranih državljana koji su na ilegalan način ušli u Hrvatsku do blizine slovenske granice.

U Uskoku ističu da je 60-godišnjak dočekao 20. srpnja na riječkom autobusnom kolodvoru 48-godišnjaka i 54-godišnjaka koji su došli iz Beograda te im dao upute za najam osobnih automobila i kupnju SIM kartica hrvatskog operatera. Uz to, 60-godišnjak im je davao upute u vezi broja osoba koje treba preuzeti, mjesta, vremena te lokacija preuzimanja i iskrcavanja osoba. Na taj način su 48-godišnjak i 54-godišnjak do blizine državne granice sa Slovenijom prevezli najmanje 40 ilegalnih migranata, s time da je 60-godišnjak transfer naplaćivao 500 eura po osobi i tako stekao nepripadnu imovinsku korist od najmanje 20.000 eura, dok su 48-godišnjak i 54-godišnjak kao vozači za prijevoz primili zasad neutvrđenu novčanu naknadu.

Uskok dodaje da će sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

- Hrvatska policija jedan od svojih prioriteta, ima ih više, zasigurno je suzbijanje krijumčarenja osoba i nezakonitih migracija. Hrvatska policija je posljednjih nekoliko godina prijavila preko 5 tisuća krijumčara i pomagača, tako da je to rezultat daljnjih radnji - policija prijavljuje, policija uhićuje, otvara se istraga i kasnije ide kazneni postupak svojim tijekom. Čestitam svim policajcima koji danonoćno rade, tako da imate skoro 3 uhićenja dnevno u području suzbijanja krijumčarenja osoba i nezakonitih migracija, izjavio je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!