12:40 / 05.06.2020.

Autor: I.Z./Hina

Pokret za modernu Hrvatsku: Potvrde sustavom e-Građani

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, arhiva

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Spomenute potvrde, odnosno uvjerenja, izdaju sudovi, odnosno Ministarstvo pravosuđa.
Pokret za modernu Hrvatsku zatražio je od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da omogući izdavanje potvrda iz kaznene evidencije putem sustava e-Građani. 

Iste su se potvrde za lokalne izbore 2017. mogle izdati elektroničkim putem, navodi Pokret i naglašava da se potvrde iz kaznene evidencije i posebna uvjerenja za kandidiranje na izborima za Hrvatski Sabor, ne mogu podići putem sustava e-Građani.

- Naprosto je nevjerojatno da se, nakon što se cijeli sustav javne uprave umrtvio za vrijeme COVID-krize i što su se brojne usluge građanima odvijale elektroničkim putem, za parlamentarne izbore vraćamo u 'kameno doba' birokratizma!, ističe Pokret za modernu Hrvatsku i moli DIP da omogući izdavanje navedenih potvrda putem usluge e-Građani.

Spomenute potvrde, odnosno uvjerenja, izdaju sudovi, odnosno Ministarstvo pravosuđa.

Za svakog kandidata koji će biti na njihovim izbornim listama, predlagatelji trebaju dostaviti i potvrdu da se ne nalazi u kaznenoj evidenciji.

Zakon, naime, zabranjuje kandidiranje osoba pravomoćno osuđenih na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci, i to ako im se u trenutku stupanja na snagu odluke o izborima, dakle 2. lipnja, izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njeno izvršenje.

Zabrana kandidature vrijedi i za osobe za koje 2. lipnja nisu protekli rokovi rehabilitacije, a pravomoćno su osuđene za osobito teška kaznena djela kakva su djela protiv čovječnosti, ratni zločin i sl.

To nije nova obveza, postojala je i na parlamentarnim izborima 2015. i 2016., no ne i na predsjedničkim i na izborima za Europski parlament.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!