Pokušaj prijevare lažnim predstavljanjem

02.07.2022.

09:05

Autor: V.K./HRT/PU zadarska

Pokušaj prijevare

Pokušaj prijevare

Foto: PU zadarska / HR

Zadarska policija  je jučer, 1. srpnja  zaprimila dojave više građana s područja Zadra kako su u kasnim popodnevnim satima primili telefonske pozive nepoznatih osoba, koje su se  lažno predstavljale kao policijski službenici i od njih tražili podatke o bankovnim računima i ušteđevini,  sve radi navodne provjere novca zbog sumnje da je njihov bankovni račun zloupotrijebljen.  Isto tako su se raspitivali o njihovim životnim okolnostima, a građani su nakon telefonskih poziva o svemu obavijestili policiju. 

Građanima još jednom skrećemo pozornost da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke i u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke. Djelatnici banke službene radnje obavljaju isključivo u svojim poslovnicama, a policijski službenici se dolaskom na kućnu adresu legitimiraju službenom iskaznicom i ako imaju potrebu izuzeti neki predmet, za to izdaju službene potvrde o oduzimanju predmeta, naglasili su iz Policijske uprave zadarske.

Svakako savjetujemo da budete oprezni i sumnjičavi i da nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva pozovete policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene, dodali su.

Posebno molimo osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prijevara s obzirom na to da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđile novac, upozorili su.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!