16:26 / 07.07.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Pokušali oteti dijete zbog lihvarskog duga, reagirala pravobraniteljica

Pokušaj otmice djeteta zbog lihvarskog duga

Pokušaj otmice djeteta zbog lihvarskog duga

Foto: HRT / HTV

U Šibeniku je policija riješila slučaj pokušaja otmice djeteta zbog lihvarskoga duga. Policija je podignula kaznenu prijavu jer sumnjiči dvojicu muškaraca za pokušaj sklapanja lihvarskog ugovora, otmicu i nanošenje tjelesnih ozljeda. 

Početkom ovoga mjeseca oni su najprije u Splitu, a kasnije i u jednom trgovačkom centru u Šibeniku, zbog naplate duga pokušali oteti dijete muškarca kojemu su posudili 3.000 eura. Oštećenika i njegovu suprugu napali su fizički u Šibeniku, a dijete pokušali odvući silom, nanijevši im tako lakše tjelesne ozljede. Javnost je zgrožena činjenicom da su djeca žrtve kriminalnoga miljea.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kazala je da ne može komentirati slučaj, ali spomenutu situaciju smatra zastrašujućom i uznemirujućom za sve. 

- Radi se o ozbiljnom ugrožavanju sigurnosti djeteta. Djeca prema Konvenciji o pravima djeteta imaju pravo na zaštitu od otmice, a svaki slučaj povezan s otmicom djece mora se ozbiljno razmotriti, pa očekujem da će nadležne institucije promptno reagirati i osigurati djetetu maksimalnu zaštitu te pomoć u oporavku od traumatičnih iskustava koji su povezani s ovim događajem, istaknula je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!