"Pokušavate ga u tim rukavicama primiti za ruku, pogladiti po kosi"

27.11.2020.

08:16

Autor: HRT

default error photo
Istaknula je da su u tijeku pregovori oko dobivanja stimulacije za medicinske sestre koje rade na covid odjelima.
U bolnicama u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji medicinskim sestrama na covid odjelima je vrlo teško, a u Zagrebu je uobičajeno teško, kazala je Ankica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, u HRT-ovom Studiju 4.

Govorila je o tome s koliko se problema suočavaju medicinske sestre te da su u tijeku pregovori oko dobivanja stimulacije za one koji rade na covid odjelima. Istaknula je da se ionako mali broj sestara trudi maksimalno pomoći svim pacijentima, a rad na covid odjelima posebno je težak zbog zaštitne opreme u kojoj moraju raditi.

- Bolesnici vas gledaju nemoćno. Hvataju zrak. Vrlo je teško raditi u tim odijelima, kazala je.

Napomenula je da medicinskim sestrama nije baš lako niti psihološki podnijeti sav teret s kojima se suočavaju. Smatra da bi zdravstvenim radnicima, koji su u kontaktu s covid pacijentima, potrebna psihološka pomoć.

- Trudite se maksimalno pomoći čovjeku, a vidite da su trenuci pri kraju i da ne možete ništa napraviti osim onoga ljudskog, pokušati mu nešto lijepo toplo reći. U tim rukavicama, uzeti ga za ruku, pogladiti po kosi, dati neku utješnu riječ. U svakoj toj radnji čovjek daje sebe. Nije to jednostavno. I tako iz dana u dan, pa naravno da je to onda jedno izgaranje i da ostavlja posljedice. Nadam se da neće biti trajne, pa da će mjerodavni naći načina da zaposle psihološku pomoć.

Navodeći još probleme s kojima se suočavaju medicinske sestre Prašnjak je kazala da one ne znaju o koliko novih bolesnika će se morati brinuti, da se radne smjene doznaju u zadnji čas jer se rade "od danas do sutra". Dodaje da je to posebno teška situacija medicinskim sestrama koje putuju iz udaljenih mjesta od mjesta rada.

Potvrdila je da su i medicinske sestre dio timova koje će dočekati sutra prve pacijente u tercijarnom centru, zagrebačkoj Areni. Također je kazala da medicinskih sestara ionako je mali broj u Hrvatskoj, a posebno sada kada su pojačane potrebe u nekim bolnicama. Hladni pogoni, odnosno oni koji nisu covid odjeli, nisu zatvoreni. Bolesnici ondje također moraju biti zbrinuti, dodaje.

- Kada zvone tri zvona ne možete istovremeno opskrbiti tri pacijenta. Situacija od trećeg mjeseca dosta je napregnuta i ljudi su umorni. Kao što svi upozoravaju, tako i ja upozoravam i molim, da se odgovorno i ozbiljno ponašamo jer nas neće imati tko njegovati i nećemo imati postelje u koje trebamo leći. Ne radim paniku, ali mislim da je sada već dobro "zakuhalo", dodaje.

Rijetko tko ima probleme s pacijentima. Oni su tihi i razumiju situaciju, dodaje. 

Govoreći o tome koliko medicinskih sestara nedostaje u Hrvatskoj, kazala je da se obavezno treba povećati kvote upisa u medicinske škole.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!