22:49 / 09.02.2018.

Autor: HRT

Pola milijuna kuna Splitsko-dalmatinske županije u Fond za skupe lijekove

-

-

Foto: - / -

U Splitsko-dalmatinskoj županiji petero je oboljele djece od spinalne mišićne atrofije koja se nisu našla na popisu za dobivanje lijeka Spinraze, pa će im županova uplata iz proračuna pomoći u liječenju.
Pronađen je novi put do skupog lijeka za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije. Splitsko-dalmatinski župan pokrenuo je nacionalnu inicijativu prikupljanja novca za kupnju skupog lijeka Spinraze. Njegova županija prva će u fond uplatiti pola milijuna kuna. "Liječenje spinalne mišićne atrofije iziskuje velik novac, ali vodeći se logikom solidarnosti, donio sam odluku da ovu priču pokrenemo. Zato ću biti prvi koji će za početak uplatiti pola milijuna kuna u Fond, a po mogućnosti ta ću sredstva  povećati. U dogovoru s ministrom i premijerom pozvat ću kolege župane, gradonačelnike i načelnike iz cijele Hrvatske, poslat ću poziv na više od 500 adresa, koji su korisnici javnog novca", rekao je župan Blaženko Boban, ističući da su roditelji te djece iznimni heroji te da zato moramo biti uz njih. "Kao roditelj, klanjam se roditeljima ove djece i želim poslati poruku da nisu sami. Želim da svi zajedno stvaramo pravednije, socijalno osjetljivije društvo, da se nikad ne umorimo pomagati bolesnima i potrebitima", istaknuo je. Boban je zahvalio onima koji su na nacionalnoj razini organizirali Fond koji imaju bogatije države od Hrvatske. U Splitsko-dalmatinskoj županiji petero je oboljele djece od spinalne mišićne atrofije koja se nisu našla na popisu Ministarstva zdravstva za dobivanje lijeka Spinraze, pa će im županova uplata iz proračuna pomoći u liječenju. Spinraza je lijek koji ne zaustavlja samo progresiju bolesti, nego i poboljšava kvalitetu života oboljelih. U suprotnom - pacijenti su osuđeni na teško i sporo umiranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!