Polaganjem vijenaca započelo obilježavanje Dana oslobođenja Varaždina

17.09.2022.

11:12

Autor: M.Š./Hina/HRT

Grad Varaždin

Grad Varaždin

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenca te druženjem hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i građana u Memorijalno-rekreacijskom centru hrvatskih branitelja u subotu je započelo obilježavanje Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec izjavila je prilikom polaganja vijenaca kako je borba za oslobođenje Varaždina bila svojevrsna prekretnica u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske.

- Oružje koje se ovdje zarobilo kasnije se upotrebljavalo na drugim bojištima, a naši branitelji su krenuli prema Vukovaru, Pakracu, Lipiku i na jug Hrvatske te su hrabro oslobađali svaki pedalj naše domovine.

Zagorec se zahvalila braniteljima koji su hrabro krenuli u Domovinski rat, s veliko neizvjesnošću i još većim srcem, te stvorili samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždin Krasnodar Kišur podsjetio je kako je oslobođenjem Varaždina Hrvatska vojska došla u posjed 74 borbena tenka T-55, četiri tenka nosača mostova, pet tenkova za izvlačenje kao i veće količine ostalog naoružanja i streljiva.

Vrijednost osvojenog naoružanja procijenjena je na 600 milijuna dolara. Do zapljene tog naoružanja Hrvatska vojska imala je 21 tenk i tri oklopna transportera te nije imala topove većeg kalibra.

Rat u Varaždinu trajao je od 13. do 22. rujna 1991. godine. JNA se nije predala bez borbe. U borbama za vojarne poginulo je šest, a ranjeno 37 osoba. Poginuo je jedan pripadnik ZNG-a Ivan Sever, tri civilne osobe i dva časnika JNA.

Porušeno je i oštećeno 360 kuća te 170 stanova, uz veliku materijalnu štetu na kulturnim, vjerskim i gospodarskim objektima, naveo je Kišur.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!