11:35 / 24.09.2019.

Autor: D.M./M.Š./HRT

Polančec i Šuker svjedočili na suđenju za aferu INA-MOL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

O političkom kontekstu tadašnje prodaje INE počeo je svjedočiti bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec.
U Zagrebu je nastavljeno suđenje za aferu INA-MOL, ali bez optuženih. Bivši čelnik MOL-a Zsolt Hernadi nedostupan je od početka suđenja, dok je za bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera iz pritvora javljeno da će nakon operacije koljena otići u toplice. 

- Suđenje Sanaderu bez Sanadera, svađa odvjetnika i sutkinje

O političkom kontekstu tadašnje prodaje INE počeo je svjedočiti bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Polančec, koji je uglavnom ostao pri iskazu s prvog suđenja, kazao je da je Hrvatska mogla odbiti traženje mađarske strane da preuzme upravljačka prava u Ini. Rekao je i da mu se činilo da Sanader nije bio iznenađen MOL-ovom ponudom da preuzmu prevlast u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

Šuker: Ne znam u kakvom su odnosu bili Sanader i Ježić

Bivši ministar financija Ivan Šuker uglavom je ostao pri svojem iskazu s prvog suđenja 2012. godine, rekao je da je Robert Ježić imao tvrtke vezane na Inu, ali da ne zna je li on bio povezan s projektom Družba Adria.

Uz to, kazao je i da nije imao kontakte s naftnim menadžerom Imrom Fazekasom ni sa Stephanom Hurlimannom, direktorom jedne od Ježićevih švicarskih tvrtki.

Govoreći o okolnostima predaje Ine mađarskom MOL-u, Šuker je ponovio svoj raniji iskaz navodeći kako se u veljači 2008. počelo govoriti o pregovorima s MOL-om oko izmjene međudioničarskog ugovora u Ini te kako o tome postoji fonogramski zapisnik s Vlade.

- 'Sanader je kao premijer na sjednici ukratko izložio predmet rasprave koju je Polančec potom nadopunio prezentacijom. Tijekom sjednice rečeno je da je MOL podnio zahtjev za pregovorima te je načelno spomenuta mogućnost zamjene dionica, kazao je Šuker.

Također, Šuker je kazao i da je formalno bio član povjerenstva koje je donijelo izmjene dioničarskog ugovora, no ustvrdio je kako nije sudjelovao u njegovom radu već je na sastanke slao svojeg zamjenika Krešimira Dragića.


Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!