19:17 / 27.11.2020.

Autor: Dnevnik/HRT

Polašek: Namjerno širenje virusa je u zoni bioterorizma

-

-

Foto: - / -

Mjere su dvosmjerna ulica jer zahtijevaju suradnju i populacije i zdravstvenog sustava, rekao je dr. Ozren Polašek.
Mjere su dvosmjerna ulica jer zahtijevaju suradnju i populacije i zdravstvenog sustava, , rekao je dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Znanstvenog savjeta Vlade.

➡️ Ministarstvo zdravstva donijelo najnovije smjernice
➡️ Arena spremna za prihvat prvih pacijenata
➡️ Beroš: Mjere su tu da omoguće život
➡️
Covid-19 - najnovije informacije
➡️ Konačna odluka o duljim zimskim praznicima nije još donijeta
➡️ Ide se u izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva, kažnjavat će se oni koji krše mjere

- Pri tome moramo razlikovati zaštitne mjere od restriktivnih. Zaštitne su one koje štite nas, maska, pleksiglas, fizička udaljenost. Ako njima ne uspijemo polučiti dovoljno dobre rezultate, potrebne su nerestriktivne mjere poput obustave rada. U konačnici, sve su mjere onoliko učinkovite, koliko ih se pridržavamo, dodao je dr. Polašek gostujući u Dnevniku HTV-a.

Smatra da apeli i pozivi nisu bili učinkoviti te da nam od sada trebaju represivnije mjere.

- Namjerno širenje virusa je apsolutno u zoni bioterorizma i kao društvo ga moramo apsolutno osuditi, rekao je.

- Stanje zdravstvenog sustava odredit će opseg, težinu i trajanje mjera. Nadamo se da ćemo ovim novim pooštrenjem mjera doći u situaciju da ćemo se moći boriti s virusom korištenjem cjepiva. Pobornik sam cijepljenja i svima to sugeriram, ali za javnost je važno reći da nam je potrebno još rasprava o koristi i sigurnosti cjepiva.

- Kada sam čuo za ideju koronaputovnice u proljeće, to me je malo zateklo, ali svakako trebamo razmišljati o tome da je cijepljenje stvarno važno - ne samo zdravstveno nego i ekonomski pa tako o njemu ovisi cijela turistička sezona. Stoga nam je jako važno osigurati dovoljnu procijepljenost populacije.

Na pitanje treba li povećati opseg testiranja, rekao je da su asimptomatski zaraženi velik problem ove epidemije.

- Bilo koje povećanje kapaciteta za testiranje znači korak naprijed. Brzi antigenski testovi su definitivno zanimljiva pomoć, rekao je.

On je za svoju obitelj kupio set antigenskih testova koje će upotrijebiti prije odlaska roditeljima na Božić i Novu godinu kako bi bio dodatno siguran da neće
riskirati njihovo zdravlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!