Polemika Milanovića i Banožića oko upisa u Ratnu školu

04.10.2022.

19:29

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/P.F./HRT

Mario Banožić i Zoran Milanović

Mario Banožić i Zoran Milanović

Foto: Dnevnik / HRT

Ante Bačić, saborski zastupnik HDZ-a, mogao bi postati prvi saborski zastupnik koji će pohađati Ratnu školu "Ban Josip Jelačić". I dok predsjednik Zoran Milanović već danima napada ministra obrane Banožića da je Bačiću to omogućio mimo zakona, iz Ministarstva obrane to odbacuju. 

Dok netko toća noge u sauni na Tuškancu...

- Orsat Miljenić? Ja sam siguran da on ide tamo za razliku od mene, navodi predsjednik Republike Zoran Milanović.

... netko bi mogao letjeti.

- Taj dečko će letjeti na glavu, rekao je Milanović.

Krila bi tako, prema predsjedniku, trebao dobiti ministar obrane Mario Banožić ili, pak, saborski zastupnik Ante Bačić, za koje Milanović tvrdi da krše zakone, i to "po stranačkom principu privatluka".

- P
rvi put u 24 godine mi imamo jednog dužnosnika, i to saborskog zastupnika, naravno HDZ-a, kao prijedlog za Ratnu školu koju on uopće ne može pohađati, istaknuo je predsjednik.

Točno je da nitko do sada istodobno nije bio dužnosnik i polaznik vojne škole. Bilo je onih koji su dužnosnici bili prije samog upisa u školu, ali i onih koji su to postali nakon. 

- Uvijek netko mora biti prvi. Imali smo polaznike iz MVEP-a, iz MUP-a i trenutno imamo iz Crvenog križa jednu polaznicu Ratne škole, objasnio je Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale u MORH-u.

- Oni te kao službenika, a ne dužnosnika, upućuju - što znači da te razrješuju prije toga svih dužnosti koje si imao. I ti si de facto tamo u internatu, istaknuo je Milanović.

Zakonom nigdje nije zabranjeno da dužnosnici pohađaju tu školu. Čak je zakon kojim se uređuju prava dužnosnika propisao da im je dopušteno da se educiraju i usavršavaju, tvrde pravne službe MORH-a.

- Gospodin Bačić je voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i tko bi bio primjereniji polaziti Ratnu školu?, upitao je Jušić. 

- Bili su civili iz MVEP-a i iz Sigurnosne agencije koji su polazili hrvatsku ratnu školu, dodao je.

Na isti zakon, isti članak i isti stavak pozivaju se i predsjednik i ministar i svatko ga tumači na svoj način.

- Bane (ministar Banožić, op. a.) je padao iz hrvatskog. "Vite", čovjek ne zna jezik. Ali postoje pravne službe, postoje pravne službe i u Saboru. I taj Baćo (Ante Bačić, op. a.) je završio pravo. Mislim, bar ima diplomu. Jesi ti pročitao ovo, čovječe, upitao je predsjednik Milanović.

- Zakonom o službi u OS-u se uređuju odnosi u Oružanim snagama, stanja pripadnika u službi OS-a i odnosi se samo na pripadnike OS-a i državne službenike raspoređene u OS-u, odgovara Jušić.

Ministar Banožić na Facebooku je poručio Milanoviću da je čovjek s međunarodnim ugledom cirkuskog klauna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković vezano za ovu temu danas nije bio baš razgovorljiv.

Kad je netko ovako teško poražen na jednom vanjskopolitičkom polju, onda traže bilo što ne bi li došli u situaciju da vi mene pitate nešto o temama koje su apsolutno nebitne i efemerne, rekao je.

Kulminacija odnosa Milanović - Banožić mogla bi se dogoditi potkraj ove godine, kada načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Robertu Hranju formalno prestaje služba jer navršava 60 godina, no i tu zakon omogućava iznimke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!