Polemike zbog biciklističke staze

02.09.2022.

20:08

Autor: Ante Raić/Dnevnik/HRT

Polemike zbog biciklističke staze

Polemike zbog biciklističke staze

Foto: Dnevnik / HRT

Radovi na novoj biciklističkoj stazi u središtu grada - onoj u Prilazu Gjure Deželića - privode se kraju. Kako je upravo potez od središta grada prema Črnomercu kritičan zbog nedostatka biciklističkih staza, ta bi staza umnogome trebala olakšati kretanje vozačima na dva kotača. A vozače automobila razveselit će kraj radova na tramvajskoj pruzi na zagrebačkoj žili kucavici - Savskoj cesti.

Biciklistička staza zasad je iscrtana preko pješačkih prijelaza. To je ujedno bio i najlakši dio posla, s obzirom na to da se automobili parkiraju - po starom.

Već je i golim okom vidljivo da je riječ o najširoj biciklističkoj stazi u Zagrebu. Tradicionalnom i dobro prokušanom metodom provjerili smo koliko je široka. Riječ je o točno - metar i 80. Kako svaka promjena u prometnoj regulaciji izaziva burne reakcije građana, provjerili smo što o novoj stazi misle slučajni prolaznici, pješaci i biciklisti.

Automobilima su umjesto dosadašnja tri ostala dva kolnička traka. Prije odluke o novoj regulaciji gradska je uprava surađivala i s Prometnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji je proveo istraživanje o biciklističkom prometu u gradu.

- U sklopu jednog europskog istraživačkog projekta fakultet je baš radio analizu kretanja biciklista na području cijelog Zagreba i između Črnomerca i Trga bana Jelačića je ustanovljen baš veliki broj biciklista tako da ta biciklistička staza stvarno tu treba, rekao je Marko Šoštarić, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Radovi na Savskoj cesti pri samom su kraju. Zatekli smo radnike koji odlaze nakon završetka posla, tako da će se, nakon što radnici ZET-a izbruse prugu i uklone stupiće, "zelenim valom" ponovno prometovati u punom profilu.

Prema posljednjim potezima aktualne gradske vlasti, čini se da će Grad Zagreb i u budućnosti imati sve veći broj pješačkih zona i biciklističkih staza, javila je Mateja Ribičić za Dnevnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!