Policajci od migranata uzeli novac za prijevoz, udaljeni su iz službe

07.08.2023.

11:32

Autor: HRT/D.M.

Policijski automobil, arhivska fotografija

Policijski automobil, arhivska fotografija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Od migranata su policajci uzeli novac za prijevoz od Slunja do Zagreba. Protiv obojice je podnesena kaznena prijava USKOK-u i udaljeni su iz službe. 

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su u koordinaciji s USKOK-om kriminalističko istraživanje nad dvojicom policijskih službenika Policijske uprave karlovačke (47 i 28) zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo Zlouporabe položaja i ovlasti, priopćeno je.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 4. kolovoza tijekom obavljanja službe na području grada Slunja iskoristili svoj položaj i ovlasti kako bi sebi zajedno pribavili protupravnu imovinsku korist. Naime, za vrijeme osiguranja 19 stranih državljana koji su dovedeni u Policijsku postaju Slunj radi utvrđivanja ispunjavaju li uvjete ulaska i boravka u RH, policijski službenici su, u cilju da se okoriste, navedenim osobama naveli da za uslugu prijevoza do Zagreba, s obzirom da su osobe iskazale namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu, trebaju predati 10 eura po osobi, nakon čega su im strani državljani uručili najmanje 190 eura. Strani državljani su navedeno prijavili policijskim službenicima koji su ih preuzeli, koji su o svemu odmah izvijestili rukovoditelje. Osumnjičeni policijski službenici ubrzo su uhićeni te je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje, stoji u priopćenju.

Policijski službenici su zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz čl. 291. st. 1. KZ-a - Zlouporaba položaja i ovlasti 5. kolovoza predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnesena je USKOK-u. Također su Rješenjem načelnika Policijske uprave karlovačke udaljeni iz službe te će protiv istih biti pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti sukladno odredbama Zakona o policiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!