Policajci odmjerili snage, pobjednika svladale emocije

10.09.2021.

14:09

Autor: Ines Milanković/HRT/V.G.

3. Memorijal "Šimo Đamić – Štit Domovine"

3. Memorijal "Šimo Đamić – Štit Domovine"

Foto: Ines Milanković / HRT

Po treći put održano je natjecanje policijskih službenica i službenika Ministarstva unutarnjih poslova, pod nazivom 3. Memorijal „Šimo Đamić – Štit Domovine – Vukovar 1991.-2021.“. Na zahtjevnom natjecanju u dužini od 35 km - po srijemskim šumama i poljskim putevima - 66 natjecatelja odradilo je složene vojno-policijske zadaće. Na svojoj ruti obišli su mjesta stradavanja iz Domovinskog rata. 

Galerija
3. Memorijal "Šimo Đamić – Štit Domovine", Foto: Ines Milanković/HRT
3. Memorijal "Šimo Đamić – Štit Domovine", Foto: Ines Milanković/HRT3. Memorijal "Šimo Đamić – Štit Domovine", Foto: Ines Milanković/HRT3. Memorijal "Šimo Đamić – Štit Domovine", Foto: Ines Milanković/HRT3. Memorijal "Šimo Đamić – Štit Domovine", Foto: Ines Milanković/HRT3. Memorijal "Šimo Đamić – Štit Domovine", Foto: Ines Milankovićć/HRT

Ovogodišnje natjecanje spojilo je značajna mjesta stradavanja u Domovinskom ratu, sa startom utrke u mjestu Lovas, kroz šumoviti dio od Lovasa preko područja šume Jelaš do Ovčare prema Vukovaru, gdje će utrka i završiti na platou Vukovarskog vodotornja.

Sudjelovalo je 66 natjecatelja - od kojih 4 veterana specijalne policije iz Domovinskog rata, 7 žena, 3 pripadnika Slovenske policije i 3 pripadnika MORH-a. Zahtjevna staza duga je 35 kilometara, natjecatelji su nosili opremu tešku 10 kilograma, a u prostoru su se snalazili uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida.

 Utrka je završila podno simbola zajedništva, a prvi je na cilj stigao Krešimir Šimićzapovjednik interventnog voda IJP Slavonski Brod.

- Ponosan sam na veterane specijalne policije, ponosan sam na vojsku, našu partnersku zemlju - Slovence. Mislim da danas može čovjek biti samo najbrži - ne može biti najbolji (...) Nas 70-ak policajaca i policajki to je sigurno ono najspremnije danas što MUP ima, kazao je.  

Pobjeda je u njemu probudila jake emocije

- Ja sam inače dijete poginulog branitelja. Danas je jako puno emocija na stazi. Nadam se da smo mi mladi glasnici onih malih ratnika koji su branili ovaj Vukovar. Oprostite mi na suzama, mislim da si mogu to danas dopustiti, dodao je. 

Ovom je utrkom, uoči 30. obljetnice bitke za Vukovar, odana počast svim hrvatskim policajcima koji su sudjelovali u stvaranju slobodne Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!