17:22 / 28.02.2020.

Autor: B.A./HRT

Policajci spasili živote migranata u Sisačko-moslavačkoj županiji

Foto: PU sisačko-moslavačka

Foto: PU sisačko-moslavačka

Foto: - / -

U trenutku otvaranja prtljažnog prostora, osobe su se nalazile u lošem stanju, umorne, iznemogle i bez zraka te im je odmah ponuđena liječnička pomoć, navodi policija
Policajci su prošle nedjelje vjerojatno spasili živote 12 stranih državljana zatočenih u prtljažnom prostoru kamper-vozila kojim je upravljao krijumčar, objavila je danas PU sisačko-moslavačka.

Naime, u mjestu Prekopa na području Gline policijski službenici su prilikom kontrole kampera poljskih registarskih oznaka, u njegovom prtljažnom prostoru koji je moguće otvoriti samo s vanjske strane, pronašli i vjerojatno spasili živote 12 stranih državljana - trojice muškaraca, dvije žene i sedmero djece.

- U trenutku otvaranja prtljažnog prostora, osobe su se nalazile u lošem stanju, umorne, iznemogle i bez zraka te im je odmah ponuđena liječnička pomoć, navodi policija.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi strani državljani Iraka koji su nezakonito prešli državnu granicu. Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, od kojih je pet članova obitelji smješteno u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutinu, a sedam u zagrebačko Prihvatilište.

- 36-godišnji vozač kampera i njegova suputnica 34-godišnjakinja, oboje državljani Poljske, uhićeni su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Po završetku kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu oboje su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, objavila je policija.

Dva dana ranije, odnosno u petak, 21. veljače u večernjim satima, policijski službenici Policijske postaje Novska su prilikom pojačanog postupanja po suzbijanju nezakonitih migracija, kod mjesta Mlaka, općina Jasenovac zatekli 19 osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć.

Radilo se o pet muškaraca, šest žena i osmero djece, svi državljani Iraka, koji su se nalazili u lošem zdravstvenom stanju i za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli granicu iz Bosne i Hercegovine.

- Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su im službenici pritekli u pomoć tako da su ponudili vodu ženama i djeci koji su bili dehidrirani, dok su osobe koje su bile u najlošijem zdravstvenom stanju sa službenim vozilom prevezli ususret vozilima Hitne medicinske pomoći, odnosno do mjesta gdje vozila imaju pristup. Žene i djeca su prevezeni u Opću županijsku bolnicu Pakrac i Opću bolnicu Sisak. Svi su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom te su po otpuštanju iz bolnica smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu. Zahvaljujući naporima policijskih službenika i ovoga su puta spašeni životi migranata, stoji u policijskoj objavi.
Foto: PU sisačko-moslavačka

Foto: PU sisačko-moslavačka

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!