13:04 / 09.01.2020.

Autor: S.M./Hina

Policija: Čuvajte svoj i živote drugih sudionika u prometu

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebačka policija apelira na vozače da vožnjom i postupcima čuvaju svoj i živote drugih sudionika u prometu.
Zagrebačka policija još je jednom apelirala na sve vozače da vožnjom i postupcima čuvaju svoj i živote drugih sudionika u prometu, navodeći da odgovorno ponašanje i prometna kultura u smislu poštivanja prometnih propisa podižu razinu sigurnosti u prometu.

Upozorenje vozačima policija je objavila zbog nesreće u kojoj je teško ozlijeđen 84-godišnji vozač Mazde, dok je njegova 83-godišnja suputnica podlegla ozljedama nakon što je na njih naletio 26-godišnji vozač Mercedesa koji je u raskrižje ušao dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo. Vozač mercedesa kretao se Hribarovim prilazom u zagrebačkim Dugavama, ali dolaskom do raskrižja s Ulicom Savezne Republike Njemačke nije zaustavio vozilo na znak crvenog svjetla, već je nastavio vožnju pa je naletio na Mazdu.

Policija podsjeća i savjetuje vozače da su dužni približavati se pješačkom prijelazu oprezno i sigurnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake i da mogu na vrijeme zaustaviti vozilo kako bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Ako su pješaci djeca, vozač je dužan zaustaviti vozilo i propustiti ih i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Osim toga, brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito treba biti oprezan kod prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja jer skliska cesta produžuje zaustavni put.

Vozači također trebaju poštivati ograničenja brzine kretanja određena zakonom ili postavljenim prometnim znakom, uključujući i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji.

Policija apelira na vozače da ne piju alkoholna pića prije i tijekom vožnje, da prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, pobrinu se za odgovarajući smještaj djece u vozilu.

Vozačima savjetuju da bez obzira na žurbu ne ulaze u rizična pretjecanja, te da se u slučaju umora zaustave te osvježe i odmore neovisno o blizini odredišta.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!