Split: policija i dalje traga za grafiterima

23.01.2023.

09:31

Autor: Hina/I.B.

U Splitu osvanuli uvredljivi grafiti

U Splitu osvanuli uvredljivi grafiti

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Policija još traga za počiniteljem ili više njih koji su potkraj prošlog tjedna u središtu Splita crnim sprejem pisali uvredljive političke grafite, od kojih su neki osvanuli na pročeljima zgrada koje su zaštićeno kulturno dobro.

Riječ je o kaznenom djelu oštećenja tuđe stvari koje spada u imovinska nedjela, a u prošloj je godini policija na splitskom području evidentirala 162 takva slučaja. U 88 sučajeva počinitelj je pronađen i kazneno prijavljen. Policija je za Hinu otkrila i da je u protekle četiri godine, također na području Splita, zabilježeno 528 takvih nedjela, a prijavljeno je 315 osoba.

Glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić kao važnije istraživanje izdvojila je ono iz 2019., kada su grafiti ispisani u splitskom Vestibulu i Zlatnim vratima u Dioklecijanovoj palači - jednom od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva koji je na UNESCO-ov popis svjetske baštine uvršten 1979.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da su tada 27-godišnjak i 35-godišnjak 23. siječnja 2019. godine ispisali grafite, čime su oštetili kulturno dobro i počinili neprocjenjivu štetu na kulturnoj baštini te time ostvarili obilježja dvaju kaznenih djela, oštećenja tuđe stvari i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra.

Osvrćući se na posljednji slučaj pisanja grafita po zgradama u Marmontovoj ulici, Lolić je rekla da su policajci na teren izašli odmah nakon zaprimanja dojave.

Kod oštećenja kulturnog dobra progon po službenoj dužnosti

Objašnjava da se kriminalističko istraživanje u takvim slučajevima provodi kada prijedlog za kazneni progon podnese oštećeni vlasnik, odnosno kada se radi o kaznenom djelu koje se progoni po službenoj dužnosti ako je oštećeno kulturno dobro. 

- Ako je potrebno, policija izvješćuje nadležno komunalno redarstvo kako bi uklonilo grafite, plakate i transparente, dodaje.

Upitana pomažu li u otkrivanju grafitera kamere postavljene u središtu grada, odgovara da policija na zahtjev od vlasnika kamera, a to je Grad Split, izuzima videozapise kada pretpostavlja da bi to moglo pomoći pri otkrivanju i procesuiranju počinitelja.

Napominje da je u nekim slučajevima riječ o manjim grafitima, poput simbola, slova ili znakovlja, dok su u problematičnijim slučajevima ispisane cijele rečenice. 

- Određeni broj grafita odnosio se i na pisanje uvreda policajcima te osobama iz javnog života, ističe.

Oštećenje tuđe stvari spada u imovinska kaznena djela, a zakon je propisao da će se "onaj tko ošteti, uništi, izobliči ili učini neuporabljivom tuđu pokretnu stvar kazniti kaznom zatvora do dvije godine, a onaj tko to učini iz niskih pobuda ili je njime prouzročio znatnu štetu kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!