13:05 / 13.02.2020.

Autor: HINA/HRT

Policija i Dona zaslužni za uhićenja preprodavača i švercera droge

Foto:Dubravka Petric/PIXSELL

Foto:Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osječki policajci uhitili su 21-godišnjaka nakon što su kod njega pronašli oko pet kilograma marihuane, a đakovački policajci 32-godišnjaka kod kojeg su pronašli 1,5 kg amfetamin-speeda, izvijestila je osječko-baranjska policija.
Osječki policajci uhitili su 21-godišnjaka nakon što su kod njega pronašli oko 5 kg marihuane, a đakovački policajci 32-godišnjaka kod kojeg su  pronašli 1,5 kg amfetamin-speeda, izvijestila je osječko-baranjska policija.

Policija je u stanu 21-godišnjeg Osječanina pronašla i oduzela više staklenih posuda i PVC vrećica u kojima je bilo oko pet kilograma marihuane. Pronađen je i novac za koji se sumnja da je pribavljen prodajom droge. Osumnjičenik je 12. veljače navečer priveden u policijsku jedinicu, a protiv njega je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu, izvijestio je na konferenciji za novinare voditelj odjela kriminala vezanog za drogu Ivan Canecki.

Načelnik đakovačke policijske postaje Rudolf Kolarić rekao je da su đakovački policajci, nakon što su doznali da se 32-godišnjak na užemu đakovačkom području bavi nelegalnom proizvodnjom i prodajom droge, pretražili njegov stan i pronašli 1,5 kg amfetamin-speeda, 20 sjemenki kanabisa te 14,6 grama marihuane. Muškarac je otprije poznat po istim kaznenim djelima, a danas je priveden pritvorskom nadzorniku te će se protiv njega podnijeti kaznena prijava.

Tijekom 2019. za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama prijavljeno je 126 osoba, a policija je evidentirala 226 kaznenih djela zloporabe droga.

Droga je zaplijenjena 318 puta, a najveći broj zapljena odnosio se na marihuanu, koje je zaplijenjeno 40-ak kilograma, te na amfetamin-speed - oko pola kilograma.

- Najnovija zapljena đakovačke policijske postaje vrlo je važna jer to je velika količina koju proteklih godina nismo imali u pojedinačnim zapljenama, izjavio je Canecki.

Količina amfetamin-speeda zaplijenjenog u Đakovu tri je puta veća od ukupne količine te droge zaplijenjene u protekle tri godine, ističu u policiji.

Na granici u Staroj Gradiški policijski pas nanjušio preko 8,8 kilograma marihuane

Policija je na graničnom prijelazu Stara Gradiška, uz pomoć psa za detekciju droga, zaplijenila preko 8,8 kilograma marihuane koje je iz BiH pokušao prošvercati 48-godišnji državljanin Srbije.

Droga je, zajedničkoj akciji policije i carine, otkrivena u vozilu srbijanskih oznaka koje je u utorak oko 15 sati pokušalo ući u Hrvatsku. U policiji kažu kako je sumnju da se vozila na kojem su uočene preinake nalazi droga potvrdio policijski pas Dona.

- U vozilu je pronađeno ukupno 8817,29 grama droge marihuane, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Policijske uprave brodsko-posavske Krešimir Šimić.

U preinakama prtljažnog prostora policija je pronašla 13 paketa marihuane, a još tri paketa nalazila su se u vozačevom sjedalu.

Načelnik postaje granične policije Stara Gradiška Miroslav Matić podsjetio je da je i u srijedu na tom graničnom prijelazu zabilježena zapljena opojnih droga od tri osobe.

Prema policijskim podacima u Brodsko-posavskoj županiji 2019. podneseno je 55 kaznenih i 190 prekršajnih prijava vezanih uz zlouporabu droga.

Zaplijenjeno je preko 230 kilograma marihuane, 8080 komada različitih lijekova, više od poa kilograma amfetamina, 374 grama kanabis smole, 106 stabljika kanabisa, 15,48 grama kokaina, 8,5 grama metamfetamina te nešto manje od četiri grama heroina i halucinogenih gljiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!