13:15 / 26.09.2019.

Autor: T.V./Hina

Policija i DORH provode izvide zbog Ponoševe audio snimke

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Policija je potvrdila da s nadležnim Državnim odvjetništvom provodi izvide u vezi s audio snimkom koju je objavio direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš, a koja sadrži prijetnje bivšem zaposleniku Fonda Mislavu Kotarcu.
Policija je u četvrtak potvrdila Hini da s nadležnim Državnim odvjetništvom RH (DORH) provodi izvide u vezi s audio snimkom koju je objavio direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš, a koja sadrži  prijetnje bivšem zaposleniku Fonda Mislavu Kotarcu. 

- Vezano za Vaš upit možemo potvrditi da policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom provode izvide, stoji u odgovoru PUZ-a na novinarski upit Hine o tome je li policija zaprimila prijavu ili postupa u vezi audio snimke razgovora između Ponoša i Kotarca.

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić jutros je najavio da će prihvatiti ostavku čelnika Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša nakon što je objavljena snimka u kojoj prijeti predsjedniku Radničkog vijeća Fonda Mislavu Kotarcu.

Ćorić tvrdi da je za zbivanja u Fondu i snimku razgovora Ponoša i Kotarca saznao u ponedjeljak poslijepodne. Pojasnio je da je Ponoš snimku razgovora dobio iz njegova kabineta i da su mu je njegovi suradnici proslijedili u trenutku kada su shvatili da postoji. Negirao je Ponoševe tvrdnje da za tu snimku zna već godinu dana.

Novinari su ga podsjetili da je Mostov zastupnik Nikola Grmoja rekao da mu je postavio zastupničko pitanje i da je on odgovorio da ga je poslao Vladi 3. svibnja, što je potvrdio. Odbacio je Grmojino tumačenje da je iznošenjem hodograma utopio premijera, zapitavši: Zašto bi utopio premijera?.

- Grmoja je postavio zastupničko pitanje 1. travnja 2019. godine. Ministarstvo je 3. travnja zaprimilo pitanje i promptno smo reagirali i zatražili očitovanja gospodina Ponoša. On nam ga je dostavio 10. ili 11. travnja i mi smo početkom svibnja taj odgovor proslijedili prema Vladi RH. Mislite li da je odgovor gospodinu Grmoji u kojem se gospodin Ponoš referira na stanje u Fondu koji je u konačnici vrlo kratak, da je to nešto što bi premijer u bilo kojem trenutku sakrivao od hrvatske javnosti. Govorimo o jednoj polurečenici, pojašnjava Ćorić. Ta snimka bila je u mailu koji je dostavljen na niz adresa. Moji suradnici su je detektirali, jer je taj mail bio jako velik, nakon sedam do osam dana, dodao je.

Kazao je i da je Ministarstvo oko 15. siječnja poduzelo upravni nadzor u Fondu zbog napisa u medijima i novinarskih pitanja.
- Što se tiče konkretnog razgovora Kotarca i Ponoša, njegovog tona, za njega sam saznao u ponedjeljak, 23. rujna, dodao je, poručivši da će prihvatiti Ponoševu ostavku koju je danas ponudio.Fond za zaštitu okoliša: Ponoš dao mandat na raspolaganje
Ćorić se ne slaže s tumačenjima da mnoge stvari u Fondu ne štimaju. Ono što se dogodilo u Fondu u posljednjih nekoliko godina financijska je stabilizacija Fonda, niz natječaja kojim smo poduprli niz područja i u tom je kontekstu moja suradnja s gospodinom Ponošem bila korektna, rekao je ministar.
Osvrnuvši se na problem neefikasnih radnika, ustvrdio je da nije slušao presicu Ponoša, ali u svakom društvu postoje ljudi koji svjesno izbjegavaju svoje obveze, i takvi ne bi trebali imati mjesta nigdje, no dug je put do toga.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!