08:58 / 06.09.2020.

Autor: HRT

Policija istražuje incident na "Festivalu slobode"

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Hrvatska liječnička komora osudila je onemogućavanje prolaska vozila Hitne pomoći na "Festivalu slobode".
Incident na jučerašnjem skupu 'Festival slobode', koji je organiziran kao odgovor na mjere za suzbijanje koronavirusa. Na Trg bana Jelačića došla je Hitna pomoć nakon poziva da je jednoj osobi pozlilo. Hitna je nakratko ušla među ljude, na što su okupljeni negodovali i zviždali.

●  Prosvjed protiv restrikcija na zagrebačkom trgu

- Oko 18.15 smo primili poziv da pacijent leži bez svijesti u Harmici. U jednom trenutku nismo mogli dalje jer su neki ljudi blokirali prilaz kola pacijentu.
Neki predmeti su letjeli, mislim da je to bila plastična čaša ili nekakve boce. Osjećao sam se frustrirano, jer nismo mogli izaći vani i objašnjavati rulji da je svaka minuta bitna u tim trenucima, kaže Viktor Ileković, liječnik u Zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

- Policijska uprava zagrebačka utvrđuje sve okolnosti događaja. Kad se utvrde svi elementi protupravnosti, podnosit će se odgovarajuće prijave, poručuju iz policije.

Organizatori Festivala svoj stav su iznijeli na Facebooku. "Izgleda da hitna nije ni tražila, ni našla nikoga na Trgu kome je pozlilo, već je poziv bio za lokaciju u ulici iza, gdje je vozilo neometano moglo proći drugim putem kojim je na kraju i prošlo. Usput, dva djelatnika hitne uopće nisu nosila masku, a treći koji ju je nosio, nije ju nosio ispravno", napisali su.

Cijeli dan na društvenim mrežama gomila reakcija i komentara. Među ostalim, i oni javnih osoba te medicinske struke.

- Gađati medicinske djelatnike plastičnim bocama i vikati im "ua" dok prolaze kroz masu pomoći ženi koja je kolabirala i pritom na leđima nositi natpis "redar" je najveće dno dna i izaziva u meni bijes i suze. Oprostite, ali malo sam osjetljiva nakon 12 sati dežurstva. Pod maskom, jedna je od poruka na Twitteru.

U Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba događaj osuđuju. "Svi oni koji su zapriječili prolazak vozilu Hitne pomoći moraju znati da će i njima katkada biti potrebna hitna medicinska pomoć, da će njiohovom bližnjima katkada trebati hitna medicinska pomoć, a onda se moraju pitati da li će netko zapriječiti prolazak vozilu", poručili su.Javnosti se obratila i Hrvatska liječnička komora. Naglašavaju: "Sprječavanje liječnika i medicinske sestre da pruže hitnu pomoć pacijentu duboko je nehuman i nerazuman čin. (...) Komora podsjeća da je nasilno sprječavanje pružanja zdravstvene pomoći pacijentima kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i dovođenje u opasnost ili nasilje spram zdravstvenih djelatnika dok obavljaju svoj posao".

Što se uistinu dogodilo, pokazat će policijska istraga.

- Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo. Ovaj nerazuman i sebičan čin zaslužuje svaku osudu, pogotovo kada znamo da je tim Hitne medicinske pomoći bio pozvan na intervenciju kako bi pomogao osobi za koju su dobili poziv i informaciju da je u nesvijesti, naveo je u priopćenju predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić. Podsjetio je kako zdravstveni djelatnici daju svoj maksimum obavljajući svoj poziv i spašavajući živote te apelirao na građane da im u tome pomognu odgovornim ponašanjem.

Na okupljanje je putem društvenih mreža odgovorio ministar zdravstva Vili Beroš.Zbog toga što su prosvjednici došli ispred nekoliko domova za starije i nemoćne, gdje su štićenike zamolili da otvore svoje prozore i balkone kako bi im prenijeli poruku da nisu zaboravljeni, reagirao je i predsjednik države Zoran Milanović.

● Milanović: Demokracija i idiokracija

Podsjetimo, između dvije i tri tisuće građana okupilo se jučer na središnjem zagrebačkom trgu na "Festivalu slobode". Organizatori događaj nisu željeli nazvati prosvjedom protiv epidemioloških mjera, već odgovorom na, kako su rekli, nametnute presedanske mjere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Poručili su da je zdravlje fenomen i na psihičkoj, emocionalnoj i mentalnoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!