17:55 / 07.12.2020.

Autor: Jelena Bokun/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Policija istražuje kako je dijete stradalo u liftu

Foto: Josip Regovic/PIXSELL, arhiva

Foto: Josip Regovic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Šestogodišnji dječak koji je teško ozlijeđen u nesreći koja se dogodila u liftu jedne zagrebačke zgrade, sada je stabilno.
Šestogodišnji dječak koji je teško ozlijeđen u nesreći koja se dogodila u liftu jedne zagrebačke zgrade, sada je stabilno, ali i dalje na respiratoru. Policija istražuje što se točno dogodilo.

Na hodnicima zgrade u središtu grada u kojoj se nesreća dogodila - od jutra policija.

- S obzirom na to da policijski očevid traje satima, u zgradu nismo mogli ući, a ni šokirani susjedi nisu bili raspoloženi za izjave, rekla je HRT-ova novinarka Jelena Bokun.

Što se dogodilo i je li netko odgovoran za nesreću, utvrđuje policija. Iz KBC-a Zagreb, kako doznaje ekipa HRT-a, rekli su da je dječak i dalje na respiratoru, ali je stabilno i sve su mu funkcije pod kontrolom. Dizalo u kojem je dječak nastradao servisirano je krajem studenog. To potvrđuje i upravitelj zgrade.

U konkretnom slučaju, dizalo u stambenoj zgradi Frane Bulića 3 staro je oko 90 godina. Zadnji redoviti mjesečni servis je bio u 11. mjesecu, a godišnji pregled je obavljen krajem kolovoza. U 2018. godini je, zbog dotrajalosti postojeće opreme dizala, izvršen manji popravak na istom.

Serviser s 35-godišnjim iskustvom pojašnjava što se mjesečnim pregledima najčešće utvrđuje.

- Mora se provjeriti upravo to, da je dizalo sigurno, da ne može voziti s otvorenim vratima, da se ne može dogoditi nikakva greška koja bi dovela u nekakvu kriznu situaciju korisnika koji je, hajdemo reći, bezbrižan u tom trenutku. Znači, ne može se dogoditi da korisnik nastrada, dodao je direktor tvrtke za servis dizala Marijan Rukavina.

No ističe da se i nakon dobro obavljenog servisa može dogoditi da se uređaj jednostavno pokvari. Starih dizala poput ovog u kojem se dogodila nesreća najviše je upravo u središtu grada.

- Mi se zalažemo za modernizaciju, jer je aspekt sigurnosti jedna od važnijih stvari. Radi se o tehnologiji koja nije ugrađivana u dizala, radi se o vratima, da li su vrata automatska ili nisu, kakav je pogon, materijali koji se ugrađuju, sigurnost, komponente sigurnosti i tako dalje, naglasio je tajnik Hrvatske udruge za dizala Zdravko Čizmar.

I baš se zato naši sugovornici slažu da je vrijeme da dizala stara 50 ili više godina postanu dio prošlosti i zamijene se novima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!