16:19 / 01.11.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Policija istražuje slučaj obračuna 12-godišnjaka na Braču

Ilustracija, foto: Pixabay

Ilustracija, foto: Pixabay

Foto: - / -

U tučnjavi koja se dogodila prošloga petka u blizini škole nakon 13 sati, stradao je 12-godišnji dječak.
Uznemirujuća priča koja se dogodila u Osnovnoj školi Pučišća na otoku Braču proširila se društvenim mrežama. U tučnjavi koja se dogodila prošloga petka u blizini škole nakon 13 sati, stradao je 12-godišnji dječak, koji je hospitaliziran i još uvijek je u bolnici. Roditelji su u šoku, slučaj je prijavljen policiji, a činjenice - između ostalog i koliko je točno djece sudjelovalo u tučnjavi, tek treba utvrditi.

U priči objavljenoj na Facebooku stoji da su 12-godišnjaka napala dvojica njegovih vršnjaka. "Nakon više primljenih udaraca, dječak je pao na pod i počeo izbacivati pjenu na usta i tresti se. U blizini škole je na sreću bila medicinska sestra koja je dječaku dala prvu pomoć i pozvala hitnu pomoć. Medicinska sestra je također posumnjala na epileptični napad", stoji u objavi.

"Medicinska sestra našla ga je kako se guši ispred škole. Da nije bilo nje, ne znam što bi bilo, ona ga je spasila", kaže za portal HRT-a otac ozlijeđenog dječaka. On i supruga kažu nam da njihov sin nikada u životu nije imao epileptični napad. Dječak sada, kažu, ima jake glavobolje i u šoku je. Strahuje od povratka u školu.

Organiziraju prosvjed

Iako škola tvrdi da je u obračunu sudjelovalo dvoje djece, odnosno da je napadač bio samo jedan, roditelji vjeruju sinu koji kaže da su ga napala dvojica.

"On je u bolnici, on je 12. rođendan proslavio u bolnici", nastavlja otac napadnutog dječaka. Dodaje i kako je doznao da dječak koji je napao njegova sina trenira karate pa je zvao njegova trenera, opisao mu ozljede koje je njegov sin zadobio - i zatražio da ga izbace iz kluba: "Jer to nije profesionalno. Trener je rekao da ne vjeruje nikome, da će sud odlučiti".

Policija je bila kod njih, ali ne zbog napada u blizini škole, nego prosvjeda na koji su pozvali putem društvenih mreža - a prosvjed prethodno nisu najavili policiji. Maltretiranje su, kažu dječakovi roditelji, nekoliko puta prijavljivali u školi.

Ravnatelj: Sukobilo se dvoje djece koji ranije nisu imali problema

Siniša Lučić Lavčević, ravnatelj OŠ Pučišća na Braču, kaže nam da je upoznat s cijelim slučajem. "Kao ravnatelj škole naravno da sam upućen. Izašao sam kad se dogodilo, a dogodilo se u petak nakon nastave iza škole. Postupili smo kao da se dogodilo i u školi, kako bismo što bolje pomogli djeci, kako bi se spriječile daljnje štete. Jer znate, jedan ovakav slučaj je teško zadržati u prvotnim okvirima. Radi se o djetetu i reakcije su svakakve", kaže.

U ponedjeljak su, nastavlja, razgovarali s učenicima tog razreda. "Pomogli im da se nose s emocijama, sazvali smo sjednicu na kojoj smo utvrdili okolnosti uslijed kojih je došlo do tog nesretnog ishoda. Policija je pokrenula postupak jer je dijete završilo na hitnoj pomoći u Splitu", dodaje. Kontaktirali su, kaže, i Centar za socijalnu skrb u Splitu, kao i pravobraniteljicu te policiju.

"Sad se radi na smirivanju situacije i utvrđivanju okolnosti, a kasnije će se raditi na tome da se takve stvari ne ponavljaju", kaže.

"Razgovarao sam s roditeljima sve djece koja su bila uključena u vršnjački sukob, i s roditeljima djeteta koje je prozvano, ali smo utvrdili da nije sudjelovalo. Radi se o sukobu dva djeteta koja od početka školske godine, po izjavama učitelja, nisu imali nikakvih problema u odnosima, nije ništa prijavljeno od strane učenika, učitelja ni roditelja. Ta djeca su komunicirala, surađivala po potrebi u nastavi, i tome nije prethodilo nešto što bi se nazvalo sustavno, verbalno ili fizičko nasilje", kaže Lučić Lavčević, i dodaje: "Došlo je do svađe u kojoj je jedno dijete impulzivno reagiralo i ozlijedilo drugo, ishod je nažalost takav".

Svjestan je da će povratak napadnutog dječaka u školu biti težak. "A prosvjed ispred škole ne vodi ka smirivanju te situacije", dodaje. Roditelji će naime, nakon što prijave održavanje prosvjeda, doći pred školu kako bi upozorili na kobno nasilje među vršnjacima, a ravnatelj smatra da prosvjedu ispred škole nije mjesto - bar ne dok su djeca u njoj.

"Kontaktirao sam s policijom i oni su mi rekli da moraju svakom omogućiti prosvjedovanje. Upozorio sam da se to radi pred školom u vrijeme nastave. Pogledao sam Zakon o javnim okupljanjima koji kaže da je zabranjeno javno okupljanje ispred vrtića i škola kada su djeca u ustanovama, čujem da su sada promijenili termin", kaže nam i zaključuje kako je škola svoje razmotrila, ispitala okolnosti, a sada čekaju rezultate policijske istrage.

Oglasila se i razrednica

Na Facebooku se oglasila i Karmela Kalilić, koja piše: "Kao razrednica djece koja su sudjelovala u sukobu osjećam se dužna komentirati napise u medijima i iznijeti neke stvarne činjenice. Jučer sam posjetila ozlijeđenog dječaka u bolnici kako bih mu čestitala rođendan, pružila podršku i sama se uvjerila kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Budući da sam dan prije od njegove obitelji dobila informaciju da je dječak u teškom stanju te da se brinu za njegov život ugodno sam se iznenadila vidjevši dječaka jako dobro raspoloženog u društvu svoje obitelji i prijatelja kako slavi rođendan. Dječak mi je rekao da se jako dobro osjeća, ponekad ga malo zaboli glava te da mu je čak organizirana nastava u bolnici u kojoj sudjeluje. Molila bih sve medije i druge osobe koji šire dezinformacije da dalje ne šire lažne vijesti prvenstveno radi dobrobiti i zaštite toga djeteta. Također, kao razrednica i drugog dječaka koji je sudjelovao u incidentu, dužna sam ga zaštiti i zamoliti da ga se prestane prikazivati kao nasilnika i monstruma jer on to NIJE. Apeliram na prestanak govora mržnje u komentarima na društvenim mrežama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!