11:33 / 10.03.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Policija o zapljeni kokaina: Uspjeli smo u suradnji s kolegama

-

-

Foto: - / -

Ante Gudelj, načelnik uprave krimpolicije, kazao je da je zapljena kokaina u Rijeci dokaz spremnosti hrvatske policije i dobre suradnje s kolegama te da je akcija počela 2017.
Sto kilograma kokaina, koji je policija prije nekoliko dana zaplijenila u riječkoj luci, bilo je pakirano u hermetički zatvorenim metalnim kutijama i skriveno među dvije tone metalnog otpada. Otkriven je zahvaljujući redovitom profiliranju rizika kontejnerskog prometa, objavio je MUP na konferenciji za novinare govoreći o akciji kodnog naziva "NANA".

Pogledajte video jednog dijela policijske akcije: 

Međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta u Panami i njegova prijevoza do koordinirane akcije uhićenja u četriri države, trajala je više od godinu dana. Akcija je koordinirana iz zapovjednog centra u Zagrebu. Hrvatska policija surađivala je s američkom agencijom DEA, Europolom i policijama iz Njemačke, Austrije, Slovenije te Nizozemske, Italije, Paname, Španjolske i Kolumbije.

U rujnu i prosincu 2017. uhićene su četiri osobe, dok je 7. ožujka ove godine uhićeno sedam osoba, pet hrvatskih državljana, jedan španjolski, odnosno kolumbijski državljanin i jedan nizozemski. Uhićeni su koordinirano na području Rijeke, Zagreba, Malog Lošinja, Njemačke, Nizozemske i Slovenije. Hrvatska je već putem europskih uhidbenih naloga zatražila izručenje uhićenih u drugim zemljama.

Od početka akcije uhićeno je ukupno 13 pripadnika balkanskog i kolumbijskog narkokartela, a osim sto kilograma kokaina zaplijenjeno je 140 kilograma marihuane, 55 tisuća eura i  70-ak tisuća kutija cigarata. "Kažu da je to jedna od najzahtjevnijih akcija u povijesti hrvatske policije", rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj.

Droga je bila skrivena u pravokutnim paketima, oblijepljenim gumenom vrpcom i dodatnim zaštitama kako bi se spriječila mogućnost detekcije. Metalni spremnici bili su hermetički zatvoreni, obloženi olovom i jutenom krpom. Način skrivanja droge pokazuje visoku razinu organiziranosti.

Ataše Ureda DEA-e u Hrvatskoj Matthew Fhilman rekao je kako poduzimaju sve da zaustave aktivnosti međunarodnih kriminalnih organizacija. Organizacija koja je razbijena u akciji NANA vrlo je složena jer se, kazao je, stalno razvija i mijenja taktiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!