14:43 / 17.01.2019.

Autor: HRT

Policija osumnjičila 59-godišnjaka za ubojstva branitelja i civila u Škabrnji

Zoran Tadić (drugi u gornjem redu), izvor: Facebook

Zoran Tadić (drugi u gornjem redu), izvor: Facebook

Foto: - / -

Za ubojstva 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji 18. i 19. studenoga 1991. zadarska policija osumnjičila je 59-godišnjeg Srbina.
Napokon pomak u istrazi jednog od najtežih ratnih zločina u Domovinskom ratu. Zadarska policija osumnjičila je 59-godišnjeg Srbina da je izravno odgovoran za mučenje, zlostavljanje i ubijanje 30 civila i 13 branitelja u Škabrnji nakon okupacije tog mjesta u listopadu 1991. godine.

Neslužbeno, riječ je o Zoranu Tadiću, "šešeljevcu" iz Loznice u Srbiji koji je zapovijedao dobrovoljačkim vodom benkovačkih specijalaca te koji se 1992. godine sklonio u Sidney i dobio australsko državljanstvo.

Voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić istaknuo je da je u dugotrajnom i zahtjevnom kriminalističkom istraživanju utvrđeno da je tada 32-godišnji Z. T., državljanin Srbije, kao  zapovjednik 2. specijalnog voda TO Benkovac izravno odgovoran za mučenja, zlostavljanja i ubijanje 43 Škabrnjana, 30 civila i 13 branitelja, u čijim je ubojstvima i sam sudjelovao.

Danas 59-godišnji Z. T. živi u Sidneyju i ima australsko državljanstvo, a osumnjičen je da je, postupajući protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevske konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Policijska uprava zadarska izvijestila je i o završenoj kriminalističkoj istrazi ratnih zločina iz koje, kako je rečeno, nedvojbeno proizlazi da je Ratko Mladić odgovoran za zločine 18. i 19. studenoga 1991. kada je zapovijedao napadima na Nadin i Škabrnju. I u njegovu dnevniku stoji da se zbriše i kvalitetno očisti rajon Škabrnja-Nadin. Protiv njega je podneseno posebno izvješće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!