Policija otkrila da je gasitelje na Čiovu dronom ometao 25-godišnjak

10.08.2023.

12:05

Autor: HRT/D.M./Hina

Posljedice požara na Čiovu

Posljedice požara na Čiovu

Foto: Toni Katic/HaloPix / PIXSELL

Policija je otkrila i prijavila 25-godišnjaka kojega sumnjiči da je za vrijeme velikog šumskog požara na Čiovu krajem srpnja upravljao dronom iznad požarišta i tako ometao vatrogasce.

Splitsko-dalmatinska policija izvijestila je da je 25-godišnjak osumnjičen za prekršaj iz Zakona o zračnom prometu pa je dokaze proslijedila Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo koja je nadležna za pokretanje prekršajnog postupka u takvim slučajevima. Mladića koji je tijekom požara na Čiovu dronom snimao požarište u zračnom prostoru kojim su letjeli kanaderi otkrili su trogirski policajci.

- Provedenim istraživanjem prikupljeni su dokazi iz kojih je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 25-godišnji hrvatski državljanin ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o zračnom prometu tako što je 27. srpnja oko 16.30 sati na području mjesta Žedno na otoku Čiovu, za vrijeme trajanja intervencije hitnih službi i leta zrakoplova-kanadera, koji su sudjelovali u gašenju požara na otoku Čiovu, bez odobrenja nadležnog tijela ili službe upravljao bespilotnom letjelicom-dronom unutar navedenog područja, izvijestila je policija.

Ističu da je osumnjičeni dronom upravljao "suprotno uvjetima, načinu, pravilima i postupcima letenja zrakoplova utvrđenima propisom Zakona o zračnom prometu i EU propisima". Napominju kako je pokretanje prekršajnog postupka za taj prekršaj u nadležnosti Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, radi čega im je policijska postaja Trogir dostavila obavijest o počinjenom prekršaju, zajedno s prikupljenim dokazima, kako bi se proveo postupak i sankcioniralo počinitelja.

- Koristimo priliku još jednom građanima skrenuti pozornost na zabranu korištenja drona i snimanja požarišta za vrijeme dok traje gašenje. Takva ponašanja ne samo što su zabranjena, već su izuzetno opasna za osobe koje sudjeluju u gašenju, kako na zemlji, tako i u zraku. Nemojte svojim neodgovornim i lakomislenim ponašanjem dodatno ugroziti pripadnike žurnih službi, poručuju iz policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!