Policija pojačano nadzire teretna vozila i autobuse

10.02.2022.

12:49

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Na području cijele Europe provodi se preventivno-represivna akcija pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa kako bi se povećala razina sigurnosti u cestovnom prometu te smanjio broj prometnih nesreća, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Tijekom kontrole provjerava se tehnička ispravnost teretnih vozila, ispunjavanje zakonski uvjeta vezanih za prijevoz opasnih tvari, pretovar, vrijeme odmora i vožnje vozača, nezakoniti prelasci državne granice te sva ostala kaznena djela i prekršaji, precizirao je MUP.


Dodaju da je riječ o projektu mreže prometnih policija europskih država (ROADPOL) koja se odvija istovremeno na svim europskim cestama, a tijekom akcije prvenstveno se zaustavljaju i provjeravaju putnički autobusi i teške teretna vozila na cesti.


MUP nadodaje da nadzor provode službenici prometne policije, zajedno s djelatnicima Centra za vozila Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih cesta te djelatnicima inspekcije rada.


U provedbi nadzora teretnih vozila i autobusa na području PU zagrebačke sudjelovali su i predstavnici Europskog tijela za nadzor rada (ELA) te šestero njihovih promatrača iz Grčke i Cipra, a akcija se provodi do nedjelje, 13. veljače, zaključuje MUP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!