Policija poziva na oprez - ove godine poginulo pet motociklista i jedan mopedist

24.03.2023.

18:06

Autor: Hina/HRT/A.S.

Policija

Policija

Foto: MUP / RH

 Iako je sezona vožnje na dva kotača tek na početku, ove je godine već poginulo pet motociklista i jedan mopedist, a tijekom 2022. čak 56 motociklista, mopedista te njihovih suvozača, izvijestila je policija pozivajući vozače na oprez.

Prema podacima Ravnateljstva policije prošle je godine u prometnim nesrećama bilo ozlijeđeno 1829 motociklista i mopedista. Ističu i da su u proteklih pet godina (2018. - 2023.) poginula 282 vozača motocikala i mopeda te njihovih putnika, dok ih je 8388 zadobilo teže ili lakše ozljede.

Svaka peta poginula osoba u prometnim nesrećama u proteklom petogodišnjem razdoblju nalazila se na mopedu ili motociklu, naglasila je policija.

S obzirom na dolazak lijepog vremena i pojačano sudjelovanje u prometu, policija poziva motocikliste i mopediste da se pridržavaju zakonskih propisa te im upućuje nekoliko savjeta i preporuka.

Uz napomenu da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, policija ističe važnost tehničke ispravnosti vozila te korištenja homologirane i propisno pričvršćene kacige, uz preporuku korištenja i druge zaštitne opreme.

Najčešće pogreške, uz neprilagođenu brzinu i nenošenje kacige, su kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjivanje vozačke sposobnosti i istodobno podcjenjivanje opasnosti u prometu.

Jedna od čestih pogreška je i pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera te vožnju s neuključenim svjetlima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako "manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, motociklisti još manje uočljiviji u prometu.

Stoga policija savjetuje nošenje svjetlije odjeće i kacige, s reflektirajućim detaljima, paljenje dnevnog ili kratkog svjetla i, naravno, poštovanje ograničenja brzine. Posebnu pozornost trebaju posvetiti prednosti prolaska, prestrojavanju, pretjecanju ili skretanju vozila.

Motociklistima koji se nakon zimske stanke vraćaju na ceste savjetuju da prije vožnje očistite vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu, a prilikom vožnje u skupini da voze u slijedu jedan iza drugoga.

Savjetuje se i odmicanje od središnje crte prilikom vožnje kroz lijevi zavoj jer se naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci za vozila iz suprotnog smjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!