10:24 / 14.04.2020.

Autor: HINA/HRT

Policija prijavila 13 osoba zbog okupljanja ispred crkve na Sirobuji

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Splitska policija podnijela je prekršajne prijave protiv 13 osoba koje su u nedjelju sudjelovale u okupljanju ispred crkve na Sirobuji.
Splitska policija podnijela je prekršajne prijave protiv 13 osoba koje su u nedjelju sudjelovale u okupljanju ispred crkve na Sirobuji, usprkos odluci Stožera civilne zaštite o zabrani okupljanja zbog epidemije, i narušavale javni red i mir, doznaje se u policiji.

Kako su rekli, policijski službenici u ponedjeljak su proveli kriminalističko istraživanje zbog okupljanja više osoba ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića u splitskom naselju Sirobuja, na Uskrs, prilikom čega su zabilježena protupravna ponašanja, od aktiviranja pirotehničkog sredstva do narušavanja javnog reda i mira.

- Istraživanjem je kod trinaest osoba, od kojih je jedna maloljetna, utvrđeno kršenje Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 19. ožujka 2020., a o čemu se podnosi izvješće Državnom inspektoratu RH i županijskom Stožeru civilne zaštite na daljnje postupanje.
Za maloljetnu osobu koja je prekršila tu odluku proslijedit će se i obavijest nadležnom Centru za socijalnu skrb, kazala je Željka Radošević iz splitske policije.

Uz to, dodala je, 24-godišnjak i 43-godišnjak sumnjiče se za počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prvi za isticanje zastave sa simbolom slova "U", a drugi za isticanje natpisa "Za dom spremni", dok se 44-godišnjak za kojeg je utvrđeno držanje upaljenog pirotehničkog sredstva, baklje, sumnjiči za počinjenje prekršaja prema Zakonu o eksplozivnim tvarima.

- Protiv svih njih bit će podnesen optužni prijedlog, najavili su iz policije.

Incident pred crkvom na Sirobuji dogodio se na Uskrs malo prije 10 sati, gdje je usprkos zabrani Civilne zaštite RH radi sprečavanja širenja epidemije, održana misa. Kada su novinari pokušali ući u crkvu netko je novinarku udario snažno po ruci nanijevši joj lakšu ozljedu i razbivši joj mobitel.

Kasnije je drugi mladić iz vozila šakom udario po kameri snimateljice N1 televizije, te je sve prijavljeno policiji. Nakon dolaska pred crkvu policija je privela dvije osobe koje je, kao i naknadno privedenu treću osobu, nakon završenog kriminalističkog istraživanja, kazneno prijavila.

Kazneno su prijavljeni 53-godišnjak, 23-godišnjak i 21-godišnjak. Protiv 70-godišnjeg svećenika bit će podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja javnog reda i mira.

Uskrsni incident pred crkvom osudili su splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić, ministar policije Davor Božinović, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban i drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!