11:39 / 06.12.2021.

Autor: HRT

Policija: Privedeno 14 navijača, nije bilo nasilnog upada u sudentski dom

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Zagrebačka policija demantirala je da je skupina Bad Blue Boysa nakon utakmice Dinamo - Hajduk upala u paviljone studentskog doma 'Stjepan Radić" i fizički napala dio studenata. U priopćenju ističu i kako su u tijeku i nakon utakmice priveli 14 navijača. 

Jučer, 5. prosinca s početkom u 17.30 sati na Maksimirskom stadionu odigrana je nogometna utakmica 1. HNL između GNK „Dinamo“ i HNK „Hajduk“ koju je s tribina pratilo i pogledalo oko 9 200 gledatelja, od kojeg broja je njih 2 250 bilo gostujućih navijača. U službene prostorije policije, prije, za vrijeme i nakon utakmice, zbog prekršaja, dovedeno je ukupno 14 navijača zbog počinjenja prekršaja iz članka 4. Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima te je jedan od njih počinio i prekršaj iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prekršitelji su starosti od 19 do 36 godina, dok je jedna osoba maloljetna.

Sa sigurnosnog aspekta cjelokupni organizirani dolazak i odlazak gostujućih navijača pod pratnjom policije, a koji su došli sa oko 365 raznih vozila te koji su i dopraćeni i ispraćeni na stadion, odnosno sa stadiona, prošao je u najboljem redu.

Izdvojeni slučaj dogodio se nešto iza 15 sati na Kenedyevom trgu gdje su policijski službenici postupali prema 36-godišnjaku zbog neovlaštene uporabe pirotehničkog sredstva, da bi u tom trenutku nekoliko maskiranih muških osoba tjelesno napalo 36-godišnjaka i policijske službenike, dok su isti potom oštetili i službeno vozilo policije te se udaljili s mjesta događaja. Liječnička pomoć ozlijeđenima pružena je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, gdje je utvrđeno da je policijski službenik lakše ozlijeđen, dok je 36-godišnjak zadobio teške tjelesne ozlijede. Kriminalističko istraživanje je u tijeku s ciljem prikupljanja obavijesti i korisnih saznanja o događaju.

Sigurnosnim pregledom prostora samog stadiona prije odigravanja utakmice, policijski su službenici pronašli skrivenih 197 komada pirotehničkog sredstva – „baklji“.

U konačnici prije, za vrijeme i poslije odigravanja utakmice, policijski su službenici bili raspoređeni na više lokacija na području grada s ciljem preventivnog djelovanja te su tako ujedno bili raspoređeni i u zoni studenskog doma u Jarunskoj ulici. U 22,05 sati, više od dva sata nakon odigrane utakmice, prema prijavi oštećenika koji se obratio policijskim službenicima, u krugu studenskog doma došlo je do fizičkog napada najvjerojatnije od strane dvije osobe na 20-godišnjaka koji je lakše ozlijeđen. Do sada prikupljenim saznanjima kroz kriminalističko istraživanje i obavljenim razgovorom s oštećenim zasada se događaj ne može nedvojbeno dovesti u vezu s tzv. „navijačkim nasiljem“ odnosno s odigravanjem utakmice kao niti s određenom navijačkom skupinom. Napominjemo da nasilnog ulaska većeg broja osoba u navedeni objekt nije bilo, pogotovo slijedom činjenica da su policijski službenici preventivno bili prisutni u blizini i ranije te pratili sva događanja.

Ovom prilikom želimo zahvaliti građanima kao i onoj najvećoj većini navijača na korektnom i športskom ponašanju koje uključuje i poštivanje uputa policijskih službenika, a koje su policijski službenici izdavali s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti, navodi se u priopćenju policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!